Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Predsedníčka Ursula von der Leyen prišla na Slovensko, odsúhlasila Plán obnovy a chce sa ešte vrátiť
Zdielať na

Predsedníčka Ursula von der Leyen prišla na Slovensko, odsúhlasila Plán obnovy a chce sa ešte vrátiť

BRATISLAVA / Na Slovensko sa chystá veľká návšteva z Európskej komisie. Jej šéfka Ursula von der Leyen sa u nás zdrží necelý deň. Čakajú ju stretnutia a prijatia na najvyššej úrovni.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen má na Slovensku nabitý program. Z tých najzásadnejších stretnutí je to s predsedom Eduardom Hegerom, s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Predsedníčka prišla na Slovensko zhodnotiť našu pripravenosť na čerpanie balíka peňazí v rámci Plánu obnovy. 

Po celý deň Ursulu von der Leyen sprevádzal slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič. "Cieľ cesty je pre Slovensko veľmi dobrý. Predsedníčka komisie príde oznámiť hodnotenie slovenského Plánu obnovy. Predpokladám, že tá prvá transakcia finančných prostriedkov z tohto nového nástroja by mohla prísť už počas letných mesiacov, resp. krátko po nich. Hovorím o 800 miliónoch eur," vyjadril sa Maroš Šefčovič. Okrem toho bolo témou stretnutí aj využitie covid passov, ktoré sa momentálne dostávajú do platnosti a dotýkajú sa všetkých, ktorí chcú cestovať v začínajúcej dovolenkovej sezóne. 

Silnejšie, zelenšie, digitálnejšie, by malo byť Slovensko už o 5 rokov. Potom ako tu investujeme sľúbené miliardy z Bruselu. Iba žeby nie. "Európska komisia stojí na vašej strane, počas každého kroku na tejto ceste. Bude to Európsky úspech, vybudovať Slovenský úspech. Som šťastná, že vám v tejto chvíli môžem odovzdať tento oficiálny dokument, s 6,3 miliaradmi Eur pre budúce generácie," povedala na tlačovej konferencii predsedníčka Ursula von der Leyen. "Je naozaj veľkou cťou byť pri tom v tento dôležitý deň a obdržať tento dôležitý dokument a vydať sa na túto náročnú, ale spoločnú cestu," reagoval premiér Eduard Heger. Slovensko je pritom piatou najrýchlejšou krajinou, ktorej Európska komisia plán obnovy odklepla. Najviac peňazí by pritom malo smerovať do zelenej ekonomiky, o niečo menej do digitalizácie. Na svoje by si však malo prísť aj zdravotníctvo. "Tie prostriedky, ktoré Slovensko má k dispozícii sú bezprecedentné. Neviem či sa niečo podobné v budúcnosti zopakuje," konštatoval podpredseda EK, Maroš Šefčovič.


Slováci by tieto peniaze mali vidieť konkrétne v budovaní nabíjacích elektrostaníc, modernizácii ciest, či nových cyklotrasách. Renovovaní domov, či historických budov. Na svoje si príde veda a výskum, či digitalizácia a zefektívnenie verejnej správy. S koktejlom zahrnutých oblastí, do ktorých by sa mali naliať peniaze však ani z ďaleka nie sú spokojní všetci. Napríklad poľnohospodári, ktorí premiérovi adresovali tvrdé slová. "Poviem to veľmi otvorene. Mali by sa hanbiť za to, čo povedia pani eurokomisárke v zmysle, že do slovenského poľnohospodárstva ergo do vidieka, nejde ani jedno euro. Plán obnovy je bez ohľadu na to, či je to starý minister, alebo nový minister je jedná veľká nula," vyjadril sa Emil Macho, predseda SPPK. Bola tu iba tri hodiny sľúbila, že sa vráti. "Momentálne navštevujem dve až tri krajiny denne. Ale ja sa vrátim. Čo rada spravím? Navštívim tie projekty, ktoré sú v pláne a uvidím ich napredovanie. Už sme o tom hovorili, že sa vrátim," uzavrela predsedníčka Európskej komisie. 

Z niektorých bodov a prepočtov nie je nadšený minister financií Igor Matovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy