Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Europarlament rozhoduje, či sa zrušia patenty na vakcíny alebo ich export do chudobnejších krajín sveta
Zdielať na

Europarlament rozhoduje, či sa zrušia patenty na vakcíny alebo ich export do chudobnejších krajín sveta

EÚ/SLOVENSKO / Platnosť patentov na vakcíny proti koronavírusu by sa mohla pozastaviť. Po výzve Svetovej obchodnej organizácie o tom intenzívne uvažuje Európsky parlament. Kým bohaté štáty sú schopné vakcíny vyrábať a masívne očkovať svojich obyvateľov, k mnohým chudobným krajinám sa vakcíny nedostanú ani tento rok.

Výzvu Svetovej obchodnej organizácie už podporila vláda Spojených štátov amerických. Teraz sa loptička dostala sem do Bruselu. Európsky parlament žiada komisiu, aby sa patenty na vakcíny prestali uplatňovať. 

“Vakcíny musia byť pre každého človeka dostupné nielen na Slovensku, ale aj všade vo svete,” vyhlásil europoslanec Peter Pollák (OĽaNO/EPP). “No ale kým ľudia v Afrike, Latinskej Amerike alebo kdekoľvek, jednoducho tie populácie nebudú zaočkované, tak sa budú tvoriť tie mutácie,” poznamenal europoslanec Michal Šimečka (PS/RE). 

Brusel má obavy z toho, že nekontrolovateľným šírením vzniknú mutácie, na ktoré budú naše vakcíny neúčinné. Lenže názorový rozdiel je práve v tom, či recept na vakcíny dať týmto krajinám dočasne bezplatne alebo im vakcíny radšej posielať. “Keď dnes dáte recept niekomu inému na vynikajúce jedlo, to neznamená, že ten druhý ten recept jednoducho zvládne,” povedal europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu/EPP). 

Ak by sa podľa europoslancov uvoľnili patenty pre kohokoľvek, to ešte neznamená, že bude mať tiež suroviny na ich výrobu a potrebné technológie. “Pomôžeme rozvojovému svetu, my sme jediná oblasť sveta, ktorá vyváža vakcíny na rozdiel od Spojených štátov amerických či ázijských krajín, Európska únia naozaj rozvojovému svetu pomáha,” zhodnotil europoslanec Ivan Štefanec (KDH/EPP). 

V Európskom parlamente sa tak rozhoduje, či sa zrušia dočasne patenty alebo sa dohodne na zrušení exportu v ďalších častiach sveta. Pre názorové nezhody však finálne hlasovanie presunuli o ďalší mesiac. “Racionálnejšie riešenie by bolo, keby sme ešte viac finančne podporili výrobcov vakcín a tieto vakcíny poďme solidárne distribuovať do chudobnejších krajín,” vyjadrila sa europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy