Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Maximálna rýchlosť tridsať kilometrov na mestských cestách. Jedna z možností, ako obmedziť nehodovosť
Zdielať na

Maximálna rýchlosť tridsať kilometrov na mestských cestách. Jedna z možností, ako obmedziť nehodovosť

EÚ/SLOVENSKO / Takmer 23-tisíc ľudí zomrie ročne v únii pri dopravných nehodách a toto číslo nie a nie znížiť. Europarlament si preto praje radikálnejšie kroky. Patrí tam napríklad obmedzenie rýchlosti na tridsiatku v husto obývaných oblastiach, či nulovú toleranciu pri alkohole. Pomôcť majú aj stále inteligentnejšie autá. Tieto odporúčania Európskej komisie schválili europoslanci nebývalou väčšinou.

Na európskych cestách zomrie približne 500 ľudí pri autonehodách. Toto číslo chce Brusel znížiť. O polovicu menej by ich malo na cestách zomierať do roku 2030. Jednou z ciest je zníženie rýchlosti v husto obývaných mestách. 

Ročne zomrie skoro 23-tisíc ľudí a 120-tisíc utrpí vážne zranenie. "Keď človeka zomrie auto v tridsiatke alebo v päťdesiatke je naozaj rozdiel," povedal europoslanec Martin Hojsík. Zmenou rýchlosti prešli už aj v Paríži. Táto rýchlosť sa vyskytuje aj na Slovensku, hoci šoféri ju nemajú radi. 

"Nedá sa povedať, čo bude fungovať lepšie," uviedol Peter Pollák. Na hlavných ťahoch by mala zostať zaužívaná rýchlosť. Ďalším odporúčaním je nulová tolerancia alkoholu, pretože až štvrtinu úmrtí na cestách má na svedomí alkohol. 

Znižovať nehodovosť majú pomôcť aj iné technológie. "Napríklad zvyšovaním áut proti nárazu alebo s inštalovaním nového systému," uviedol europoslanec Róbert Hajšel. Väčšiu pomoc majú podávať aj účastníci nehody. Dopravné novinky, ktoré majú pomôcť zachraňovať životy schválili europoslanci. 

Nová sada odporúčaní je súčasťou širšej vízie, ktorá má do roku 2050 znížiť úmrtnosť na cestách na minimum. "Našou víziou je sa čo najviac priblížiť nulovej úmrtnosti," povedal Hajšel. Súčasťou tohto plánu je aj bezpečnosť väčšia bezpečnosť cyklistov na cestách. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy