Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Europoslankyňa Miriam Lexmann: Očkovací preukaz by mal platiť 3 mesiace
Zdielať na

Europoslankyňa Miriam Lexmann: Očkovací preukaz by mal platiť 3 mesiace

BRATISLAVA / Tento týždeň predstavila Európska komisia návrh zeleného digitálneho osvedčenia, ktoré má uľahčiť postupný návrat k normálnemu životu, vrátane cestovania ako aj oživenie ekonomiky. Čo z toho pre nás vyplýva a ako by to malo v praxi fungovať, na to odpovedala europoslankyňa Miriam Lexmann.

O očkovacom pase sa prakticky hovorí od začiatku pandémie. Tieto pasy budú akousi ďalšou vstupenkou do zahraničia. Obsahovať by mal informácie, okrem samotného očkovania, aj o prekonaní covidu či testovaní. Lexmann tvrdí, že je to krok k lepšiemu otváraniu ekonomiky. Predmetom rokovaní je aj uznanie pasu inými, než únijnymi krajinami. "Obsahovať bude základné údaje o osobe, informáciu o tom, či človek prekonal koronavírus, o tom či bol zaočkovaný a akou vakcínou a rovnako bude obsahovať informáciu, či má antigénový alebo PCR test," priblížila europoslankyňa.

Izrael už pred mesiacom začal vydávať ľuďom, ktorí sú zaočkovaní zelené pasy. Samotný pas má pre očkovaných platnosť šesť mesiacov a dostávajú ho aj tí, čo prekonali koronavírus. Ako to však bude vyzerať v EÚ nie je známe. Podľa europoslankyne je predmetom čerstvej diskusie nastavenie práve časového limitu. Budúci týždeň by sa mali na túto tému stretnúť lídri krajín EÚ a následne by mal k tomu zasadnúť parlament. "Momentálne hovoríme o lehote 3 mesiacov. Tento dokument by mal byť platný po tom, ako človek prekoná covid alebo po tom, ako bude zaočkovaný po dobu 3 mesiacov a potom bude potrebné vyriešiť problémy, či sa bude musieť znovu očkovať. Nevieme ako dlho človeka chráni (vakcína) pred novými mutáciami, pred ochorením a prenášaním vírusu. Sú to veci, ktoré sa ešte riešia a odborníci musia do toho vstúpiť," dodáva Lexmann, ktorá zároveň pripomenula dôležitosť slobody cestovania.

Slovensko však nakúpilo vakcínu Sputnik V, ktorá zatiaľ neprešla schvaľovacím procesom Európskej liekovej agentúry. "Momentálne sa veci vyvíjajú tak, že pravdepodobne v rámci EÚ budú všetky krajiny rešpektovať iba očkovanie tými vakcínami, ktoré sú schválene EMA. V prípade, že človek bude zaočkovaný inou vakcínou, ktorá nie je schválená EMA človek pravdepodobne bude potrebovať PCR test alebo antigénový test," uviedla Miriam Lexmann. Členské štáty však budú mať na vlastnej zodpovednosti či do krajiny pustia bez testovania s neregistrovanou vakcínou. Europoslankyňa zároveň ubezpečila kybernetickú bezpečnosť očkovacieho preukazu. Samotný pas by nemal uchovávať jednotlivé údaje o obyvateľoch, no len samostatné informácie o očkovaní či testoch.

Spustenie sa očakáva v júni. 

Poslankyňa v Európskom parlamente je členkou Výboru pre zamestnanosť a sociálne veci, kde sa zaoberá predovšetkým ochranou zvlášť zraniteľných skupín obyvateľstva, ale aj spravodlivosťou v sociálnom systéme. Aktuálne v parlamente sa jej podarilo presadiť zlepšenie postavenia žien, ktorým sa okrem nižších platov generujú aj nižšie dôchodky. Príčinu vidí Lexmann v materskej dovolenke a riešenie v lepšej vyčísliteľnosti týchto rokov v dôchodku. Tento návrh je zatiaľ na dobrovoľnej báze.

Na minulotýždňovom plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu bol prijatý 5-miliardový Akčný program Únie v oblasti zdravia na obdobie rokov 2021-2027 s názvom EU4HEALTH, ktorý reaguje predovšetkým na súčasnú krízu v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Čo z toho vyplýva pre Slovensko? Podľa Lexmann mnoho výhod. "Ten program má niekoľko priorít. Medzi ne patrí včasné identifikovanie ochorenia rakoviny a s tým aj časté skríningy," ozrejmila europoslankyňa. Okrem iného sa bude program venovať boju s respiračnými ochoreniami, alkoholizme či inými problémami. Štáty si vďaka projektu budú môcť vytvoriť prehľad chorôb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy