Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Róbert Hajšel: Prečo sú voľby do Európskeho parlamentu dôležité
Zdielať na

Róbert Hajšel: Prečo sú voľby do Európskeho parlamentu dôležité

BRATISLAVA / Do volieb Európskeho parlamentu zostáva 100 dní. Demokratické priame voľby poslancov Európskeho parlamentu sa uskutočňujú v členských krajinách EÚ od roku 1979, vždy po piatich rokoch systémom pomerného zastúpenia. Čo to znamená? Viac o eurovoľbách prezradí Robert Hajšel, riaditeľ kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.

Demokratické priame voľby do EP sa konajú v členských krajinách vždy po piatich rokoch systémom pomerného zastúpenia. Čo to znamená? "Znamená to, že to vyjadruje percentá, ktoré daná kandidujúca strana do Európskeho parlamentu aj získa. V niektorých voľbách ako napríklad v parlamentných, je väčšinový systém, alebo zmiešaný väčšinový a proporcionálny systém. To znamená, že berie tá strana, ktorá získala viac. Nie je to teda priamo úmerné tomu počtu percent hlasov," vysvetlil  Robert Hajšel, riaditeľ kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.

Tentokrát už budú v poradí dvanáste voľby do Európskeho parlamentu, zároveň štvrté na Slovensku. "Európske voľby sa uskutočnia od 23. do 26. mája, pretože Európska únia rešpektuje tradičné volebné dni, ktoré napríklad v Holandsku sú vo štvrtok, v Českej republike v piatok, tu na Slovensku práve sobota. V ostatných viac ako 20 štátoch EÚ sa voľby uskutočnia v nedeľu 26. mája. To znamená, my ako vždy, každé voľby pôjdeme voliť v sobotu 25. mája," uviedol Hajšel. 

Prečo sú práve tieto voľby pre nás dôležité?

Európsky parlament je inštitúcia, jedna z troch základných, ktorá sa podieľa na prijímaní smerníc, rozhodnutí v rámci Európskej únie. Tieto rozhodnutia ovplyvňujú úniu ako takú, týkajú sa najmä sociálneho ale i politického života. Vďaka EP funguje lepšie aj školstvo - program Erasmus +, ktorý poskytuje študentom rôzne možnosti, ako zlepšiť svoje vzdelávanie. Dotýka sa ale aj učiteľov, dobrovoľníkov. Eurovoľby sú omnoho dôležitejšie ako si myslíme, tým že nepôjdeme voliť uškodíme vlastne aj sebe samému.

Europoslanci v parlamente bojujú za záujmy nás všetkých, Slovákov. V europarlamente je aj podpora kohéznej politiky, vďaka ktorej sa financuje až 80% projektov, znižujú sa regionálne rozdiely v rámci EÚ, pomáha znížiť dopady nedávnej hospodárskej krízy a s ňou spätých úsporných opatrení. Štrukturálne fondy EÚ vytvárajú pracovné miesta a pomáhajú riešiť rôzne problémy. "Európska únia ovplyvňuje život nás všetkých, prijímaním smerníc aj v oblasti životného prostredia. Tie súvisia napríklad s klimatickými zmenami, globálnym otepľovaním čo je v súčastnosti veľmi riešená téma.  Európsky parlament je teda dôležitý, on sa prijímaním smerníc podieľa na skutočnej kvalite našich životov," vysvetlil Hajšel. 

Riaditeľ kancelárie EP na Slovensku tiež vysvetlil ako to funguje s voľbou poslancov. Kto môže byť volený a kto nominuje europoslaneckých kandidátov?

"Volený môže byť každý jeden bezúhonný občan Slovenskej republiky, ktorý presiahol 21 rokov," poznamenal. Pripomíname, že voliť môže len ten, kto dovŕšil 18 rokov. Doterajšie čísla sú ale celkom alarmujúce. V posledných voľbách v roku 2014 sa volieb zúčastnilo len 13% voličov, čo je málo. V čom sú tieto voľby pre nás dôležité? Prečo by sme mali aktívne voliť? "Tieto voľby sa veľmi netešia záujmu Slovákov, v uplynulých voľbách sme zaznamenali rekord, keď sme prekonali sami seba pokiaľ ide o tú účasť, nízku účasť. Predtým sme mali účasť 19,6%, predtým 16,9%. Vždy to bolo pod 20% a vždy to bolo najnižšie číslo vrámci EÚ. Čo je ešte alarmujúcejšie, je volebná účasť. Doslova bojkot zo strany mladých ľudí vo veku 18-24 rokov, keď sa ich v uplynulých voľbách zúčastnilo len 6%," upozornil. 

Prečo ľudia nevolia?

Podľa slov Hajšela je tých dôvodov malej účasti viacero. Väčšinou sa vždy konajú po nejakých iných voľbách, ako to je aj tento rok. Predchádzajú im prezidentské voľby. "Máme veľkú kampaň na prezidentské voľby. Na európske voľby sa vôbec nemyslí. Jednotlivé strany nevenujú takú pozornosť týmto voľbám ako voľbám do NR SR," pokračoval Hajšel s tým, že pri voľbách do EP sa nemyslí ani na finančný stimul, ktorý môžu jednotlivé strany získať.

Sú tu ale aj technické dôvody. "U nás je možné voliť len prítomnosťou to znamená, že buď volím v mieste svojho bydliska alebo si musím vybaviť voličský preukaz. Nemôžem voliť zo zahraničia, splnomocnením ani poštou. Máme obmedzené možnosti, nemáme ani e-hlasovanie, to ale nie je nikde nejak rozšírené. Nemáme ani inštitút povinných volieb. Vo viacerých štátoch Európskej únie - v západných demokratických krajinách, ako Belgicko, Luxembursko, Grécko sú voľby povinné," povedal. 

Podľa riaditeľa Hajšela je chybou aj to, že ľudia si myslia, že je Brusel ďaleko. Volia nejakých europoslancov, no ale Európskej únii aj tak dôverujú. Sú tam aj iní poslanci, nielen naši, takže tie rozhodnutia sú pre Slovákov serióznejšie. 

Súťaž TV JOJ - Odpovedzte na otázky o EÚ

Máme tu aj súťaž. Ak by ste chceli navštíviť televíziu JOJ a pozrieť sa, ako vyzerá výroba reportáží a spravodajstva. Stačí správne odpovedať na otázku v článku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy