Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Máme novú Európsku komisiu! Niekoľkomesačný proces je u konca
Zdielať na

Máme novú Európsku komisiu! Niekoľkomesačný proces je u konca

ŠTRASBURG / Zloženie Európskej komisie v stredu odobrili poslanci Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Zavŕšil sa tak niekoľkomesačný proces vypočúvaní budúcich komisárov, ktorých poslanci prevetrávali otázkami o tom, ako si predstavujú budúcnosť Únie. Dnes tak môžeme povedať, že máme najzelenšiu Európsku komisiu v histórii.

Drvivá väčšina novej legislatívy sa bude prispôsobovať dopadom na životné prostredie. S týmto posolstvom prišla Ursula von der Leyen pred europoslancov ešte pred hlasovaním. "Svet pred siedmimi rokmi bol úplne iný ako bude ten, ktorý tu budeme mať o sedem rokov.  S mojim tímom som pripravená prevziať zodpovednosť," vyhlásila nová šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen. 

Európska komisia mala začať fungovať ešte minulý mesiac. Lenže traja kandidáti neprešli takzvaným grilovaním, a tak sa museli hľadať náhradníci. Za novú komisiu hlasovalo väčšina poslancov a jej súčasťou bude aj slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič. "Ten proces z vypočúvaní bol mimoriadne komplikovaný, tak som veľmi rád, že síce o mesiac neskôr, ale s oveľa väčšou podporou než akú sme mali v predchádzajúcej komisii," poznamenal Maroš Šefčovič. 

“Očakávam od novej Európskej komisie, že naozaj prinesie nový vietor do európskej politiky,” vyjadril sa europoslanec Vladimír Bilčík z Európskej ľudovej strany. “Ustúpiť troška v prísnosti sledovania výšky dlhov, a to si myslím, že nie je dobré,” reagoval europoslanec Eugen Jurzyca zo skupiny Konzervatívcov a reformistov. 

Europoslanci kvitujú aj to, že nová bruselská šéfka sa s komisiou hlási k témam, ktoré sa doteraz neotvárali. “Násilie páchané na ženách by chcela dať explicitne ako trestný čin do zakladajúcich zmlúv Európskej únie,” priblížila europoslankyňa Lucia Nicholsonová zo skupiny Konzervatívcov a reformistov. 

“Si stanovila za prioritu vybudovať do roku 2050 vybudovať z Európskej únie bezuhlíkovú ekonomiku,” doplnil europoslanec Ivan Štefanec z Európskej ľudovej strany. 

Dnešným dňom sa tak zavŕšil niekoľkomesačný proces navrhovania a vypočúvania kandidátov. Nová komisia začne naplno fungovať už o pár dní, od prvého decembra. "Nová Európska komisia dostala naozaj silný mandát. Dostala dokonca viac hlasov ako predošlá komisia pána Junckera," poznamenal europoslanec Robert Hajšel. 

Ako vyzerá práca v Europarlamente? Eugen Jurzyca porozprával nielen o tom, aké zmeny pripravujú pre slovenských podnikateľov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy