Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Povinné eurovoľby v krajinách EÚ. Ako ich vnímajú slovenskí odborníci?
Zdielať na

Povinné eurovoľby v krajinách EÚ. Ako ich vnímajú slovenskí odborníci?

BRATISLAVA / V sobotu nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Naposledy sa Slovensko stalo krajinou s najnižšou účasťou - k urnám prišlo iba 13 percent oprávnených voličov. Podľa sociológov si totiž stále nevieme predstaviť a uveriť tomu, že aj hlas našich zástupcov z našej malej krajiny v europarlamente môže byť hlasný a rozhodujúci.Navyše voľby na Slovensku sú pre voličov dobrovoľné. To ale nie je pravidlom pre celú Európu. Existujú demokratické krajiny, kde ísť voliť jednoducho musíte.

Etnologička prízvukuje, že možnosť voliť pre všetkých nebola vždy samozrejmosť. Stačí sa preniesť do Rakúsko-Uhorska. "Kto mal právo voliť, musel mať minimálne dom," povedala etnologička Katarína Nádaská.  

Rovnako tak, kto chcel kandidovať, musel predložiť určitú sumu peňazí. Čo dokazuje aj list advokáta prosiaceho o pôžičku. "Veľmi mi je to nepríjemné, že musím cudziu pomoc brať.  Voľby obe budú stáť asi 6500 zlatých," poznamenal.  A nie je to až tak dávno, čo ani ženy nemali volebné právo. 

V minulosti sme zažili aj povinné voľby. Nielen Grécko ale aj Belgicko či Luxembursko patria medzi krajiny, kde sú voľby povinné. Nie všetky ale pokuty za neúčasť aj vymáhajú. "Je to povinné to znamená, že pokiaľ nie je naozaj vážny dôvod, prečo sa nemôže zúčastniť na voľbách, tak mu hrozí pokuta v rozpätí od 60 do 150 eur. Podľa toho, či je to po prvýkrát alebo opakovane," vyjadrila sa bývalý europoslankyňa Jana Žitňanská. 

Vo svete sú ale aj prísnejšie pravidlá. Napríklad v Peru existuje dokonca špeciálna inštitúcia, ktorá kontroluje, či ste zaplatili približne 50 dolárovú pokutu za volebnú neúčasť. "Keď chceme vybrať peniaze v banke, banky nám tie peniaze nedávajú, lebo sú prepojení a vedia, či sme volili alebo nie," vysvetlil Carlos Arturo Sotelo Zumaran. "Neviem, či to má taký prínos pre spoločnosť, keď niekto sám volí čisto z povinnosti," zhodnotil. 

U nás je to nereálne, od takejto povinnosti by ľudí odrádzali skúsenosti z komunizmu. "Mnohým by to pripomínalo časy pred 1989, kedy ľudia boli nútení ísť voliť, inak ich vyvolával mestský rozhlas," dodal politický komentátor Marián Leško. 

Pozrite sa, ako vyzerajú v Bruseli prípravy na eurovoľby. Čo všetko sa v EP deje?:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy