Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Je pre vás Európsky parlament veľká neznáma? Nahliadnite do zákulisia
Zdielať na

Je pre vás Európsky parlament veľká neznáma? Nahliadnite do zákulisia

ŠTRASBURG / Viete, ako to vyzerá v sále Európskeho parlamentu? Čo musí urobiť taká šéfka europarlamentu, keď chce vysloviť meno europoslanca, no nevie ho ani správne prečítať? Ako prvej televízii sa nám podarilo dostať priamo do rokovacej sály. Môžete nahliadnuť aj do zákulisia priestorov, kde sa prijíma legislatíva pre celú Európsku úniu.

V pléne Európskeho parlamentu je 863 sedadiel. Na prvý pohľad vyzerajú veľmi dizajnovo, ale v skutočnosti sú veľmi ťažké. Každé takéto jedno miesto je vybavené aj slúchadlami, pretože ako môžete vidieť vo videu, v maličkých a jednotlivých miestnostiach sú tlmočníci, ktorí prekladajú napríklad aj z jazyka do jazyka.

Program zasadnutia je aj v slovenčine

Dostať sa do takzvaného "hemicyclu", teda do pléna europarlamentu, je prakticky nemožné. Toto miesto je určené výlučne pre poslancov. Pred vstupom je pripravený program zasadnutia. “Vo všetkých jazykoch Únie a samozrejme aj v slovenčine,” ukázal podpredseda Európskeho parlamentu Martin Hojsík (PS, RE).

Nasleduje zápis do prezenčky a každý z europoslancov smeruje na svoje miesto. “Na ľavej strane sedáva Európska komisia a na pravej strane zástupcovia aktuálneho predsedníctva v Rade,” doplnil Hojsík. Ich zvyknú striedať príslušní ministri, prípadne premiéry členských krajín.

Dôležité návštevy majú vlastný vchod, aby ich v pléne mohol predsedajúci uviesť. “Nachádza sa tu ešte taká špeciálna miestnosť, kde je zázemie predsedajúceho alebo predsedajúcej, kde si môže odpočinúť,” ukázal. Má tam napríklad aj vlastnú toaletu, keďže zasadnutia bývajú mimoriadne dlhé.

Využitie má stále aj kladivko

Predsedajúci má tiež možnosť vypnúť ktoréhokoľvek poslanca, ak prekročí pridelený čas. Signalizuje to po starom buchnutím kladivka. “A potom tu je taký špeciálny systém. Poslanci a poslankyne sú zo všetkých 27 členských štátoch Európskej únie a niekedy sa ich mená naozaj komplikovane vyslovujú,” vysvetlil. 

Systém teda do ucha predsedajúcemu predčíta meno poslanca. Rečnícky pult v minulosti nebol, pribudol až počas pandémie. Prvý rad je špeciálny v tom, že v ňom sedia predsedovia európskych frakcií. Hlasuje sa cez pridelenú kartičku. “Máme tu skryté tlačidlá, ak máme tajné hlasovanie, aby ho nikto nevidel,” dodal. Spolu s europoslancami bývajú v pléne vždy aj takzvaní "usheri", teda uvádzači. Ich úlohou je predstavovať návštevy a ohlasovať zasadnutie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy