Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Europoslanec Wiezik: Meškanie výroby má tá spoločnosť, u ktorej máme zakontrahovaných najviac dávok
Zdielať na

Europoslanec Wiezik: Meškanie výroby má tá spoločnosť, u ktorej máme zakontrahovaných najviac dávok

BRATISLAVA / Ako je to so zabezpečením vakcín? Je zjavné, že Slovensko ich nebude mať dosť a do leta zaočkujeme takmer najmenšie percento populácie kvôli slabým predobjednávkam. Za nami je len Chorvátsko a Bulharsko.

Dva faktory ovplyvňujúce rýchlosť očkovania

Pred pár dňami dokument, z ktorého vyplýva, že Slovensko bude na chvoste rebríčka v počte zaočkovaných obyvateľov medzi krajinami EÚ. Podľa europoslanca Michala Wiezika to ovplyvňujú dva faktory. "Jedným faktorom je výpadok výroby jednej spoločnosti a zhodou okolností je to tá spoločnosť, u ktorej sme zakontrahovali najviac dávok," konštatoval vzniknutú situáciu s očkovaním europoslanec Michal Wiezik. 

Ako nešťastné považuje europoslanec aj predobjednanie vakcín. "To predobjednanie bolo naozaj nešťastným krokom. Chápem, že k nemu možno mohli viesť nejaké finančné ukazovatele alebo naozaj spoľahnutie sa, že bude dostatok iných vakcín. Žiaľ, ten vývoj nakoniec dopadol tak, že sme sa svojim spôsobom vyšachovali z objednávok," uviedol europoslanec Wiezik. Súčasné prognózy vykazujú, že pred letom by Slovensko malo mať zaočkovaných 40% populácie. Cieľom je zaočkovať najmenej 70%, aby vakcinácia mala zmysel. Michal Wiezik podotkol, že Slovensko môže zefektívniť očkovanie aj vďaka členstvu v EÚ. "Nie sme v tom sami, naozaj je záujmom Európskej únie, aby mala zaočkované proporčne všetky členské krajiny." 

Slovensko je také neposlušné dieťa 

Aj napriek stratégii nakupovania vakcín EÚ si Slovensko zakúpilo vakcíny z Ruska. "No, áno, sme také neposlušné dieťa v Európskej únii. Máme väčší chaos akoby sa patrilo, ale stále si myslím, že tá benevolencia zo strany EÚ tu bude, aj solidarita," vyjadril sa europoslanec Michal Wiezik. Jeho názor podporil aj tým, že Slovensko v marci požiadalo o 100 tisíc dávok, ktoré boli nadštandardne doručené. Zodpovednosť za vzniknutú situáciu by mal niekto prebrať. Ako povedal europoslanec Wiezik: "nevznikla tá situácia sama." On sám vinníka hľadať nepovie, sám rozhodnutiu ale nerozumie. "Naozaj v čase, kedy nebolo jasné ktoré vakcíny budú k dispozícii, bolo najlepšie objednávať všetky. Nerozumiem úplne tomu kroku a špeciálne potom v spojitosti s tým, že následne bola objednaná neoverená vakcína, v pomerne veľkých objemoch. A na tie overené sme celkom rezignovali," priznal Wiezik. 

Covid pasy sú vytvorené pre odľahčenie cestovania

Európska únia prišla s vytvorením covid passov na cestovanie. "Štruktúra Covid passu je naozaj v podstate vytvorená tak, aby uľahčila celkový proces cestovania. Zjednotila tie systémy kontroly, ktoré v súčasnosti sú postavené na troch kritériách. Môžete cestovať po EÚ, keď máte potvrdenie, že ste prekonali Covid-19, že máte negatívny PCR- test alebo, že ste zaočkovaní overenou vakcínou," opísal súčasný stav europoslanec Michal Wiezik. 

Príroda si mala počas pandémie oddýchnuť, opak je pravdou

Na začiatku pandémie to vyzeralo, že si príroda oddýchne. Predstavme si však to množstvo odpadu, ktoré v tejto situácii produkujeme. Viac o ekológii počas pandémie vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy