Oblačno
16°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Ako bojujeme s neznášanlivosťou? EÚ o rómskej otázke
Zdielať na

Ako bojujeme s neznášanlivosťou? EÚ o rómskej otázke

BRUSEL / Až 80 percent Rómov v Európskej únii žije pod hranicou chudoby. Polovica rómskych detí nechodí do školy. Európsky parlament tvrdí, že do veľkej miery je za to zodpovedné aj protirómske zmýšľanie zo strany väčšinovej populácie. Európska komisia preto chce hodnotiť členské krajiny, ako sa im darí v integrácii Rómov.

V Európskej únii žije 6 miliónov Rómov. Európsky parlament si preto nechal vypracovať správu o tom, ako ich vnímame. "My stále máme ešte ten pohľad, že Rómovia v chatrči a robia zle a kradnú a toto treba vyvracať, pretože už sme prešli niekoľko desaťročí odkedy to platilo," tvrdí europoslankyňa Monika Smolková. 

Komisia chce preto problematiku riešiť už na celoeurópskej úrovni. Začína preto hodnotiť jednotlivé členské krajiny ako bojujú proti neznášanlivosti voči Rómom a pripravuje pre nich odporúčania. Na vzdelávanie, ktoré sa stáva zároveň prioritou, vyčleňuje špeciálny balík peňazí. “Aby napríklad aj naši rómski spoluobčania jednoducho posielali deti do školy," vysvetľuje europoslanec Miroslav Mikolášik. 

“Určite prospeje to, že sa dozvieme ako k tomu pristupujú v iných krajinách a to porovnanie troška pomáha reflektovať vlastné snahy," myslí si Ladislav Miko, vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. 

Podľa europoslancov sa iba výučným listom, stredoškolským alebo vysokoškolským vzdelaním dá zabezpečiť ich integrácia. So segregáciou žiakov má problémy väčšina členských krajín a komisia s ňou chce skoncovať. "Aby sme ich integrovali do spoločnosti s cieľom, aby každý dostal rovnakú šancu," pridáva sa europoslanec Ivan Štefanec. 

Komisia zároveň začína riešiť aj to, ako zabezpečiť spravodlivé zastúpenie Rómov vo všetkých sférach života - vrátane médií, verejných inštitúcií a politických orgánov. 

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy