Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovenský europoslanec sa dostal na zoznam významných osobností pre Západný Balkán
Zdielať na

Slovenský europoslanec sa dostal na zoznam významných osobností pre Západný Balkán

BRUSEL / Vzťah Európskej únie a krajín západného Balkánu bol aj v roku 2019 komplikovaný. Najdôležitejšie procesy - prístupové rokovania so Severným Macedónskom a Albánskom , reforma metód rozširovania, vyriešenie politických kríz v regióne pokračujú. Na týchto procesoch sa zúčastnia mnohí ľudia, no iba hŕstka z nich bude rozhodovať a vysielať signály, ktoré budú kľúčové pre budúcnosť západného Balkánu a medzi nimi je aj slovenský europoslanec Vladimír Bilčík.

Zoznam zostavil portál europeanwesternbalkans.com. Na prvom mieste zoznamu sa ocitol francúzsky prezident Emanuel Macron. Ten sa stal nezastupiteľným hráčom potom, ako vyslal správy, ktoré schladili tých, ktorí dúfali v urýchlenie prijímacieho procesu, ako aj tým, že bol proti začatiu rokovaní so Skopje a Tiranou vlani v júni a októbri. Po kritike tohto rozhodnutia Paríž napokon podporil iniciatívu na reformu rozširovacieho procesu. Macrona budú pred májovým summitom v Zagrebe pozorne sledovať všetci.

Nie je možné spomenúť summit bez spomenutia Andreja Plenkovića, chorvátskeho premiéra, ktorý ho inicioval. Plenković má šancu zorganizovať úspešnejšiu udalosť, než bol summit v Sofii v roku 2018. V novembri vyhlásil, že tento summit bude určujúci pre nasledujúce desaťročie vzťahov medzi EÚ a západným Balkánom.

Zoznam pokračuje menami eurokomisára pre susedstvo a rozširovanie Olivéra Várhelyiho, spravodaja európskeho parlamentu pre odporúčania týkajúce sa západného Balkánu Tonina Piculu, predsedov dvoch frakcií strán, Donalda Tuska a Sergeja Staniševa, vysokého predstaviteľa EÚ Josepa Borrella, holandského premiéra Marka Rutteho ako aj spolu-predsedkyňu parlamentnej komisie pre stabilizáciu vzťahov medzi EU a Srbskom Tanje Fajon a spravodaja európskeho parlamentu pre Srbsko, slovenského europoslanca Vladimíra Bilčíka.

Bilčík vyhlásil, že obaja budú stáť pri Srbsku v nasledujúcich mesiacoch politickej nepredvídateľnosti a nestability. Fajon a Bilčík môžu podľa portálu zohrať dôležitú úlohu v mediácii medzi vládou a opozíciou v Srbsku, navyše udalosti v Belehrade môžu ovplyvniť vývoj aj v iných krajinách regiónu.   

Rozširovanie Únie o balkánske krajiny je zdĺhavý proces:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy