Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slováci žijúci v Británií, pozor: Nezabudnite sa zaregistrovať, odchod Británie z EÚ je na spadnutie
Zdielať na

Slováci žijúci v Británií, pozor: Nezabudnite sa zaregistrovať, odchod Británie z EÚ je na spadnutie

VEĽKÁ BRITÁNIA/SLOVENSKO / Dolná komora britského parlamentu vo štvrtok schválila zákon k brexitovej dohode, ktorú premiér Boris Johnson vyjednal s Európskou úniou. Je teda vysoko pravdepodobné, že Británia opustí EÚ už 31. januára. Ministerstvo zahraničných vecí preto upozorňuje Slovákov, ktorí chcú ostať v Spojenom kráľovstve aj po brexite, aby sa zaregistrovali do konca januára na stránke britskej vlády.

Zákon týkajúci sa brexitovej dohody teraz zamieri do hornej snemovne, Snemovne lordov. Pokiaľ ho jej členovia schvália a následne ho podpíše kráľovná, Británia opustí EÚ k 31. januáru 2020. Ministerstvo zahraničných vecí preto apeluje na občanov Slovenskej republiky, ktorí chcú ostať v Spojenom kráľovstve aj po brexite, aby sa zaregistrovali do 31. januára na stránke britskej vlády. 

Registrácia Slovákom ako občanom EÚ garantuje možnosť zotrvať na území Spojeného kráľovstva do 31. decembra 2020. "Týmto krokom im budú zachované všetky práva občana EÚ. Zároveň si dovoľujeme pripomenúť, že povinnosť registrácie neznamená obmedzenie práva občanov na prípadný návrat na Slovensko a rovnako občianstvo SR zostáva u registrovaných občanov zachované," informuje rezort zahraničných vecí. 

Registračný formulár je dostupný na stránke https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy