Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ostriaci sa konflikt medzi USA a Iránom ovplyvňuje cenu ropy
Zdielať na

Ostriaci sa konflikt medzi USA a Iránom ovplyvňuje cenu ropy

SLOVENSKO / Hroziaci konflikt medzi Spojenými štátmi a Iránom zasiahol aj zvyšok sveta, Slovensko nevynímajúc. Ceny ropy totiž okamžite stúpli na niekoľko mesačné maximá a odborníci varovali, že ich rast môže pokračovať aj naďalej. Následná obmedzená reakcia oboch strán však prispela k tomu, že sa ceny ropy znovu okamžite znížili. Ich ďalší vývoj bude závisieť aj od toho, ako sa budú vyvíjať vzťahy medzi Washingtonom a Teheránom.

Útok na iránskeho generála môže mať okrem politických, aj neblahé ekonomické následky.

V pozore sú aj finančné trhy, ktoré sú na podobné informácie mimoriadne citlivé. Aj preto sa cena ropy vyšplhala na štvormesačné maximum,” hovorí Stanislav Pánis, ekonomický analytik J&T banky. 

Bezprostredne po útoku sa obchodníci obávali, že by mohlo prísť k otvorenej vojne medzi Spojenými štátmi a Iránom, teraz tieto horúce obavy chladnú. Málokto totiž verí, že Irán sa pustí do priameho konfliktu proti vojenskému gigantovi. Okrem toho, na trhoch je aktuálne viac ropy, ako treba, čo by jej cenu malo tlačiť dole. Podmieňovací spôsob je v tomto prípade na mieste.

Najväčšia udalosť roka by mali byť novembrové prezidentské voľby v Amerike. No ak začne platiť medzi USA a Iránom oko za oko, zub za zub, riziko bude veľké,” komentuje situáciu Akira Kiyota, riaditeľ Japan Exchange Group.

"Spôsobilo by to následne veľkú ekonomickú neistotu, pretože svet momentálne veľmi výrazne spomaľuje," vraví Ronald Ižip, ekonomický redaktor Trendu.

Ak politické prekáračky neopustia hranice Iránu, situácia by sa mohla postupne upokojiť. V opačnom prípade by mohli spôsobiť veľký prievan aj v našej peňaženke. Samotný Irán totiž nie je významný hráč na trhu s čiernym zlatom.

Ronald Ižip dodáva: “Dôležité je to, či náhodou nepríde k nejakému výpadku produkcie ropy v Iraku, prípadne v Saudskej Arábii, čo by mohlo spôsobiť väčšie problémy a cena by teoreticky mohla rásť až na 100 dolárov za barel."

Nemaľujme však čerta na stenu. Odhady ekonómov totiž predpovedajú postupný pokles ceny ropy až k hranici 60 dolárov za barel.
"To je 10 % nižšia cena, ako je v súčasnosti na trhu a tomu by mali zodpovedať aj nižšie ceny palív počas tohto roka," hovorí Stanislav Pánis.

Treba len veriť, že sa tieto odhady naplnia.

Situácia v súvislosti s Iránom je vážna vo viacerých oblastiach:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy