Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zrkadlom stavu ekonomiky sú pracovné ponuky. Tých je najmenej za ostatné tri roky
Zdielať na

Zrkadlom stavu ekonomiky sú pracovné ponuky. Tých je najmenej za ostatné tri roky

BRATISLAVA / Zrkadlom stavu našej ekonomiky sú aj pracovné ponuky. Napríklad na najväčšom slovenskom portáli zaznamenali najmenší počet ponúk za posledné 3 roky. A podľa odborníkov ich počet môže klesnúť ešte viac. Dôvodom je útlm priemyslu a klesajúci export.

Svetová ekonomika má veľa strašiakov, čo sa prejavuje v neistote, ale aj prepade predaja áut po svete. To všetko má dosah na našu otvorenú ekonomiku.

"V novembri boli exporty nižšie viac ako štyri percentá a to najviac zasahuje priemysel a to vidíme na trhu práce," hovorí Ľubomír Koršnák, analytik Unicredit bank.

Voľných miest eviduje tak najmenej za posledné tri roky profesia.sk.

"Ale stále najlepšie tri roky v našej histórii," dodáva Nikola Richterová z portálu Profesia.sk.

Najhoršie dopadli zamestnávatelia v kožiarskom a odevnom priemysle. Počet pracovných ponúk tam medziročne poklesol o viac ako 46 percent. V automobilovom priemysle, ktorý to tu ťahá, to padlo o pätinu. Rovnako to bolo aj pri  manažmente kvality, chemickom priemysle a strojárstve.

Pokles pracovných miest eviduje aj ministerstvo práce. Pre firmy, ktoré budú na tom naozaj zle, sú pripravené krízové riešenia. Jedným z novších opatrení je takzvaný kurzarbeit pochádzajúci z Nemecka. Ide o kompenzované skrátenie pracovného týždňa.

Michal Stuška hovorí: "Toto opatrenie významne pomôže v prípade poklesu zákazok."

Táto situácia naopak nahráva zamestnávateľom, ktorí môžu počítať s väčším počtom uchádzačov, ktorých je na Slovensku stále nedostatok. Najmä tých kvalifikovaných. Naopak za kratší koniec budú ťahať zamestnanci v boji o výšku mzdy. Jedna vec, ktorá sa na slovensku nemení, sú regionálne rozdiely. Najľahšie sa práca naďalej hľadá v bratislavskom kraji a najťažšie v prešovskom.

Pracovný trh ale reaguje na vývoj ekonomiky oneskorene, odborníci preto očakávajú, že sa počet pracovných ponúk ešte výraznejšie prepadne tento rok.

Nikola Richterová vraví: "Väčšiu recesiu očakávame v 2020, kde sa to potom prejaví na väčšom poklese pracovných ponúk, ktorý by už mal byť výrazne nižší."



Situácia na trhu práce je často paradoxná:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy