Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ukrajinské lietadlo zostrelili, tvrdia západní lídri. Irán už k vyšetrovaniu prizval rad expertov
Zdielať na

Ukrajinské lietadlo zostrelili, tvrdia západní lídri. Irán už k vyšetrovaniu prizval rad expertov

IRÁN / Ukrajinské lietadlo s 176 ľuďmi na palube, ktoré sa v stredu zrútilo pri Teheráne, pravdepodobne zostrelil Irán. Vo štvrtok to vyhlásili predstavitelia Kanady, Spojeného kráľovstva, USA i Austrálie. Nevylúčili však, že to mohlo byť neúmyselne.

Podľa predstaviteľov štátov dôkazy naznačujú, že lietadlo zostrelila iránska raketa. "Máme informácie od viacerých zdrojov vrátane našich spojencov a našich spravodajských služieb. Dôkazy naznačujú, že lietadlo zostrelila iránska raketa typu zem vzduch," oznámil na tlačovej konferencii v Ottawe kanadský premiér Justin Trudeau. Podobne sa neskôr vyjadrili aj britský premiér Boris Johnson a jeho austrálsky kolega Scott Morrison. "Všetky informácie, ktoré nám dnes preložili, nenaznačujú úmyselný čin," vyhlásil predseda austrálskej vlády. 

Americký prezident Donald Trump naznačil, že verí, že za pád lietadla môže Irán a zamietol pôvodné tvrdenia Teheránu, že havarovalo v dôsledku mechanického problému. "Niekto na druhej strane mohol urobiť chybu," vyjadril sa šéf Bieleho domu. Americkí predstavitelia neuviedli, aké tajné informácie viedli k zisteniu, že lietadlo zostrelila iránska raketa.Tá bola pravdepodobne vystrelená z ruského raketového systému Tor. 

Irán pozval rad expertov kvôli vyšetrovaniu

K nešťastiu nad Teheránom došlo v čase zvýšeného napätia medzi USA a Iránom, len niekoľko dní po tom, ako pri cielenom americkom útoku dronom zahynul vysokopostavený iránsky generál Kásem Solejmání. Lietadlo havarovalo len niekoľko hodín po tom, čo Irán vykonal odvetný balistický útok na iracké základne, ktoré používajú americké sily. Ukrajinské lietadlo tak mohlo byť považované za hrozbu, vysvetlili štyria nemenovaní americkí predstavitelia. Na palube Boeingu 737-800 spoločnosti Ukrainian International Airlines sedelo 176 pasažierov, nikto haváriu neprežil. Medzi pasažiermi boli najmä Iránci, Kanaďania a Ukrajinci.

Irán už pozval expertov spoločnosti Boeing, aby sa podieľali na vyšetrovaní havárie. Tlačová agentúra IRNA citovala hovorcu ministerstva zahraničia Abbása Músavího, podľa ktorého Irán "ponúkol Ukrajine aj spoločnosti Boeing, aby sa podieľali na vyšetrovaní”. Hovorca dodal, že privítajú aj expertov z iných štátov, ktorých občania zahynuli pri nehode.

Iránski vyšetrovatelia z Organizácie pre civilné letectvo neposkytli bezprostredné vysvetlenie nešťastia, v predbežnej správe len uviedli, že lietadlo malo problémy, no nevyslalo žiadosť o pomoc. Predstavitelia krajiny haváriu pôvodne pripisovali technickým problémom. Toto tvrdenie najprv podporili aj predstavitelia Ukrajiny, neskôr však pripustili, že pri vyšetrovaní preskúmajú aj iné verzie. Vyšetrovatelia informovali, že objavili oba letové záznamníky z lietadla, no sú poškodené a časť z ich pamäte sa stratila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy