Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dopravná situácia v okolí Tatier sa vyostruje. Tatranci avizovali, že plánujú blokovať aj cesty
Zdielať na

Dopravná situácia v okolí Tatier sa vyostruje. Tatranci avizovali, že plánujú blokovať aj cesty

TATRY / Napätie v Tatrách i pod nimi stúpa. Dôvodom sú dva kežmarské mosty uzavreté pre kamióny a obchádzka, ktorá povedie cez Tatry. A policajti k tomu začali rozdávať pokuty. To ale nie je všetko, Tatranci avizovali, že plánujú blokovať aj cesty.

Vodiči, ktorí zákaz porušia nebudú len upozornení ale dostanú aj pokutu. "Vodičom jazdiacim cez most, ktorí nebudú rešpektovať dopravné značenie, hrozí v blokovom konaní pokuta do 50 eur a v právnom konaní 100 eur," informoval hovorca polície Igor Pavlik. Vo štvrtok dopravu na kežmarskom moste riadili policajti. Kamióny, ktoré spĺňajú hmotnosť do 18 ton, môžu prejsť, no len po jednom. 

Niektorí kamionisti ale riskujú a využívajú mestský most. Ten má ale zníženú nosnosť - do 11 ton. Pre kamióny nad 18. ton už polícia vytýčila trasy. Tí, ktorí idú smer Stará Ľubovňa pôjdu cez Prešov. Tí, ktorí pôjdu do Kežmarku, majú prejsť cez Tatry. S týmto rozhodnutím ale Tatranci zásadne nesúhlasia. "Máme za to, že bol porušený štatút kúpeľného miesta. je ohrozený život a zdravie obyvateľov, návštevníkov mesta, je ohrozené životné prostredie," poznamenala Mária Fábryová, prednostka MsÚ Vysoké Tatry. 

Doprava kolabuje, Tatranci chcú zablokovať cesty

V Tatrách niektoré dni doprava doslova kolabuje. Nehovoriac o šmykľavých cestách a problémových úsekoch, ako je napríklad križovatka v Smokovci, kde budú musieť kamióny odbočiť na Tatranskú cestu. 

Tatranci žiadajú, aby Slovenská správa ciest našla iné riešenie, ako napríklad hydraulické podpery, ktoré by udržali most funkčný do postavenia náhradného. "Momentálne sa spracováva projektová dokumentácia na osadenie provizorného mosta. Termín osadenia tohto provizorného premostenia je do konca marca 2019," informovala Lucia Karelová, hovorkyňa SSC. 

V piatok má už na cestách pribudnúť kompletné obchádzkové značenie. No, Tatranci to nevzdávajú a chcú zablokovať aj cesty. Píše sa už aj petícia. "Občania už podpisujú a je možné pripojiť sa aj online k tejto petícii," dodala  Fábryová, prednostka MsÚ Vysoké Tatry. 

Pre štrajk autodopravcov sú na Slovensku už niekoľko dní blokované niektoré úseky. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy