Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Doživotne odsúdený Molnár sa na slobodu ani po takmer 30 rokoch nedostane
Zdielať na

Doživotne odsúdený Molnár sa na slobodu ani po takmer 30 rokoch nedostane

TRNAVA / Ján Molnár, odsúdený na doživotie chcel ísť po takmer 30 rokoch na slobodu. Ide o muža, ktorý okrem iných trestných činov spolu s komplicom znásilnil ženu a potom ju zaškrtil opaskom. Jej manžel útok prežil iba zázrakom. Molnár už o podmienečné prepustenie žiadal dvakrát, pričom raz sa ho rozhodol stiahnuť sám. Počas štvrtkového súdneho konania na Okresnom súde v Trnave sa opäť rozhodol svoju žiadosť stiahnuť.

77-ročný Ján Molnár, odsúdený na doživotie po slobode zatúžil viackrát. O podmienečné prepustenie požiadal už pred troma rokmi. Kým ale súd v jeho veci zasadol, svoju žiadosť stiahol. Druhej žiadosti zasa nevyhovel súd. Po tretíkrát tak opäť koncom minulého roka zažiadal o podmienečné prepustenie. Okrem súdu bolo teraz na ťahu aj väzenie, kde si Molnár odpykáva trest. Pre verdikt sudcu je totiž nevyhnutné aj hodnotenie odsúdeného."Ktorý obsahuje najmä hodnotenie správania odsúdeného vo výkone trestu, aktivitu odsúdeného a resocializačnú prognózu podľa hodnotenia rizika sociálneho zlyhania," vysvetľuje Katarína Nováková, z kancelárie GR ZVJS. 

Súdne konanie prebiehalo na Okresnom súde v Trnave. Do pojednávacej miestnosti ho ale členovia ZVJS nepredviedli, so sudcom komunikoval len cez telemost. Nakoniec sa však Molnár opäť rozhodol svoju žiadosť stiahnuť.  "Pán sudca zrušte to celé, keď nie je cieľ čestne tento prípad riešiť, ale je to zadaná nejaká domáca úloha, tak to zrušte," vyhlásil Molnár. Podľa právnika odsúdený Molnár aj tak dnes nespĺňal materiálne podmienky na podmienečné prepustenie. Doživotne odsúdení môžu tak totiž urobiť až tri roky od posledného právoplatného rozsudku v tejto veci. A ten padol koncom roka 2017. Opätovne môže o slobodu Molnár tak žiadať až v októbri tohto roka. "Pokiaľ odsúdený podá takúto žiadosť predčasne, tak to nemá vplyv na plynutie tej trojročnej lehoty. Súd určite citlivo skúma takéto okolnosti, že či sú splnené podmienky, pretože ide o osobu obzvlášť nebezpečnú v spoločnosti," vysvetlil advokát Milan Ficek. 

Na doživotie odsúdeného Molnára sa reportéri TV JOJ pýtali, či si vie predstaviť ako by žil po prepustení, a či má kde bývať. Pozrite si rozhovor s Molnárom:

A rodina vás čaká ? "Samozrejme, však nedávno som mal návštevu," odpovedal Molnár. Podľa klinického psychológa by to ale také jednoduché nebolo. Molnár totiž do väzenia nastúpil ako 47-ročný a za ten čas za udiali zásadné zmeny v spoločnosti. Odborník tvrdí, že by ho čakal veľmi veľký šok. "Zrejme preto sa toho nebojí, lebo je to niečo tak nepredstaviteľné, že ani nevie, čoho sa má vlastne báť," povedal klinický psychológ Dušan Kešický . 
Okrem toho využitie telemostu v tejto veci predseda senátu nariadil na podnet ústavu, kde si Molnár odpykáva trest. "Ústav Leopoldov z objektívnych dôvodov požiadal predsedu senátu, ktorý konal v predmetnej veci, aby verejné zasadnutie aj s prihliadnutím na hospodárnosť súdneho konania prebehlo prostredníctvom telemostu," uviedla hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská. 

Molnár s komplicom Masárom si svoju obeť vyhliadli v Rakúsku na parkovisku, len pár mesiacov po tom, čo sa dostali na slobodu vďaka Havlovej amnestii. Písal sa rok 1990, o rok na to už opäť sedeli vo väzení. A to po niekoľkýkrát. Bol totiž recidivisti.

​Molnár so sudcom komunikoval cez telemost. Vypočujte si priebeh pojednávania: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy