Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prípad vraždy Tomáša (16): Obžalovaná Judita po prvýkrát na súde prehovorila
Zdielať na

Prípad vraždy Tomáša (16): Obžalovaná Judita po prvýkrát na súde prehovorila

Archívna reportáž

ŽILINA / Vo štvrtok začalo hlavné pojednávanie na okresnom súde v prípade vraždy Tomáša z mája minulého roka. Pred sudcu predviedli 17-ročnú Juditu K., ktorá je z vraždy obžalovaná. Dievča po prvýkrát prehovorilo, jej výpoveď však zostane utajená. Sudkyňa vylúčila verejnosť z pojednávaní.

Hlavné pojednávanie na Okresnom súde v Žiline začalo vo štvrtok 9. januára o pol deviatej ráno. Obžalované dievča priviedli do budovy súdu krátko pred ôsmou. Na ruke mala oranžovú pásku, bola zahalená v tmavej bunde, na hlave mala kapucňu a tvár si zakrývala.

Hlavné pojednávanie bolo po pár minútach prerušené pre rozhodovanie o vylúčení verejnosti z celého hlavného pojednávania. Obhajoba ešte v stredu podala žiadosť o vylúčenie verejnosti, jedným z dôvodov bolo aj to, že sa jedná o obžalovanú mladistvú, a rovnako tak aj mladistvý bol poškodený.

Prítomnosť médií počas pojednávaní by podľa obhajoby nevplývala dobre na Juditu, ktorá je stále v nemocnici pre odsúdených a obvinených v Trenčíne, a na psychiatrickom oddelení má podstupovať aj medikamentóznou liečbu. Sudkyňa okresného súdu krátko po deviatej ráno po prerušení pojednávania vyhovela žiadosti obhajoby, a to aj napriek tomu, že prokurátor a obhajca poškodenej rodiny žiadali, aby bola verejnosť vylúčená len na časť pojednávaní. A to predovšetkým vtedy, aj by súd vykonával výsluchy mladistvej. 

"Verejnosť vylúčila na celé hlavné pojednávanie, voči rozhodnutiu nie je prípustný opravný prostriedok," informovala  Lenka Belavá hovorkyňa Krajského súdu Žilina. "Ja si myslím, že aj keď je to citlivý prípad má verejnosť právo vedieť, čo sa deje na pojednávaniach," vyjadril sa splnomocnený právny zástupca poškodenej rodiny Ján Halagán. "Verím v spravodlivý trest a v spravodlivé rozhodovanie súdu,"  povedala Monika, teta zavraždeného Tomáša. 

Juditiny rodičia a sestra sa vyjadriť odmietli. "Kým nebude ukončené celé pojednávanie nielen toto ale všetky následné dovtedy nie," vyjadrila sa rodina. Judite hrozí 15-ročný trest odňatia slobody, čo je najvyššia trestná sadzba, akú je možné mladistvému páchateľovi trestného činu na Slovensku uložiť.

V máji otriasla Žilinou brutálna vražda len 16-ročného študenta gymnázia, z tej obvinili dnes už 17-ročnú Juditu, Tomášovu spolužiačku. Podľa obžaloby mala Judita Tomáša dobodať v byte na sídlisku Vlčince. 

Judita ale najskôr záchranárom tvrdila, že ich v byte napadol muž, ktorý sa vydával za elektrikára. "Že ide opisovať hodiny, tak že sa dostal dnu," uviedol vtedy svedok. Tejto verzii najskôr uverili aj policajti a v deň vraždy skutočne hľadali v uliciach mesta muža v monterkových nohaviciach. Žiadne pátranie ale počas ďalších dní nevyhlásili. Judita, ktorá si zranenia na rukách mala spôsobiť sama, bola v nemocnici, už o tri dni neskôr ju polícia obvinila z brutálnej vraždy. 

Po obvinení Juditu sudca poslal do vyšetrovacej väzby odkiaľ sa viackrát pokúsila dostať. Jej žiadosti o prepustenie ale okresné a krajské súdy doteraz vždy zamietli. 

Za Juditu dokonca prevzala škola, kam chodila, záruku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy