Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
ONLINE kauza zmenky: Kočner a Rusko sú v prípade zmeniek vinní
Zdielať na

ONLINE kauza zmenky: Kočner a Rusko sú v prípade zmeniek vinní

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Hlavné pojednávanie s obžalovaným Mariánom Kočnerom a Pavlom Ruskom v kauze zmeniek pokračuje. Obžalovaným je v prípade Marian Kočner a Pavol Rusko. V prípade už vypovedali svedkovia - exmanželka Ruska Viera Rusková, dcéra Kočnera Karolína, novinárka Nina Sobotovičová, veľkopodnikateľ a bývalý vlastník podielu v Markíze Milan Fiľo, podnikateľ Ivan Cvik, exmanželka po zosnulom právnikovi Ernestovi Valkovi, priateľ a exsiskár Peter Tóth, znalci z písmoznalectva a ďalší. Prípad sa od začiatku roka 2020 blíži ku koncu, pričom vynesenie rozsudku ŠTS prišlo 27.februára. Sudca ich odsúdil na 19 rokov s maximálnym stupňom stráženia.

 Pojednávania v kauze údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur sa vracajú do priestorov Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Podľa predsedu senátu Emila Klemaniča dôvody na konanie v priestoroch bratislavského Ústavu na výkon väzby a výkon trestov odňatia slobody už pominuli. 

Na pojednávaní prokurátor Ján Šanta čítal už aj správy z Kočnerovej Threemy. V prípade už vypovedalo niekoľko svedkov, medzi nimi napríklad dcéra Kočnera Karolína, jeho priateľ a exsiskár Peter Tóth, exmanželka Pavla Ruska, no aj kľúčoví znalci, ako bola znalkyňa Straková, ktorá skúmala takmer 300 Ruskových podpisov. 


​​Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v trestnej veci falšovania miliónových zmeniek obžalobu ešte v marci. Obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti v tomto prípade čelia väzobne stíhaný podnikateľ Marian Kočner a bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko.

Vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000 a splatných po 15 rokoch na súde požadovala firma Správa a inkaso zmeniek podnikateľa Mariana K. Vyplatiť ich mali práve Pavol R. a spoločnosť Markíza Slovakia. Markíza počas súdnych konaní dlhodobo spochybňovala pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Súd už v jednom konaní o zmenke v hodnote viac ako osem miliónov eur dal za pravdu žalobcovi. Markíza sa však odvolala.

​Celý rozhovor s exmanželkou zosnulého advokáta Ernesta Valka si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy