Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zvončeky nielen pre Jenny. Lekári, herci aj deti zazvonili, aby z onkológie odišlo čo najviac vyliečených
Zdielať na

Zvončeky nielen pre Jenny. Lekári, herci aj deti zazvonili, aby z onkológie odišlo čo najviac vyliečených

BRATISLAVA / Aj zazvonenie na obyčajný zvonček môže pre niekoho znamenať niečo naozaj veľké. Ten, ktorý vám ukážeme v nasledujúcej reportáži patrí k tým, na ktorý chce zazvoniť každý. Presnejšie každý pacient, ktorý bojuje s rakovinou. Na detskej onkológii znamená jedno zazvonenie naň, že práve z oddelenia odchádza malý pacient po mesiacoch boja vyliečený. Na takéto zazvonenie čaká aj Jenny zo seriálu, ktorý prináša realistický pohľad do života pacienta.

"Keď skončíš s liečbou v nemocnici, tak si zazvoníš," to nie je žiadny výmysel scenáristov pripravovaného seriálu Jenny ale realita, ktorou sa nechali inšpirovať. Na odchod si naň môžu zazvoniť vyliečení pacienti na celé oddelenie aj v Národnom ústave detských chorôb.

"Naozaj sa snažíme týmto, deťom spestriť celý ten pobyt u nás a ich aj motivovať, že áno príde ten deň, kedy si aj ony budú môcť zazvoniť," povedal Ladislav Kužela, generálny riaidteľ NÚDCH.

A nie len zvonček ale aj samotný seriál vlieva nádej a zároveň búra mýty.

"Sme chceli ukázať, že aj prostredníctvom tohto seriálu, že sa toho nemusia báť. My máme pri niektorých diagnózach až 8 z 10 detí dokážeme vyliečiť. Takže už to nie je tak ako v minulosti," hovorí Dáša Malá Fabšíková, z Deťom s rakovinou, n.o.  

Búranie mýtov o rakovine napr. aj prostredníctvom seriálu oceňujú aj bývalí onkologickí pacienti.

"Ja som sa liečila rok a pol tam v nemocnici ale chvalabohu už 8 alebo 7 rokov je to už za mnou a žijem normálny život a som šťastná. Vôbec žiadne problémy nemám," vraví Tímea Šmejová, bývalá onkologická pacientka.

Herec Ján Koleník, ktorý v seriáli stvárňuje otca Jenny dodáva: "Je to seriál, ktorý má taký hlbší odkaz a preto je pre mňa výnimočný, už tam nestvárňujem žiadneho formálneho veľkohrdinu. Ani detektíva ani policajta. Ale naozaj nesie to so sebou tú tému. A síce, že otvárame dvere do takej komnaty pred ktorou všetci zatvárajú oči."

Zlaté pravidlo liečby onkologických ochorení znie: čím skôr sa odhalia, tým lepšia šanca na vyliečenie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy