Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Boj tínedžerky s rakovinou natáčaný v reálnych priestoroch. Nový seriál TV JOJ Jenny je dokonalou spoluprácou odborníkov s filmármi
Zdielať na

Boj tínedžerky s rakovinou natáčaný v reálnych priestoroch. Nový seriál TV JOJ Jenny je dokonalou spoluprácou odborníkov s filmármi

BRATISLAVA / Leukémia je slovo, pri ktorom sa človeku v prvom momente zrúti svet. Kým sa to človeka netýka, je to tabu a strašiak, pritom šanca na vyliečenie je stále vyššia. Lekári sa aj preto rozhodli úzko spolupracovať s filmármi na seriály, aby ukázali, aká je realita. Seriál Jenny ukáže vďaka pomoci lekárov z Národného ústavu detských chorôb a Národného onkologického ústavu nielen priestory, kde sa ocitajú pacienti, ale aj veľmi realistický príbeh 15-ročnej pacientky Jenny a jej rodiny, či to, že leukémiu je možné poraziť.

Scény sa nielenže odohrávajú v priestoroch, kde skutoční pacienti zvyknú podstupovať liečbu, ale ukazujú aj skutočný priebeh liečby. To je aj dôvod, prečo sa odborní garanti rozhodli spolupracovať s filmármi. Svoje priestory poskytol aj Národný onkologický ústav. Prednostka tejto kliniky verí, že to uľahčí aj príchod detí a rodičov na túto kliniku.

Na diagnózu, ktorú má filmová Jenny, ochorie ročne asi 30 detí. Aj snaha filmárov ukázať, aké vysoké šance vyliečiť sa dnes sú, motivovalo hercov vziať ich role. Docentka Kolenová hovorí o tom, že psychológ na oddelení poskytuje pomoc celej rodine. Život sa totiž rozkýve nielen chorému dieťaťu, ale aj všetkým okolo.


Tvorcom seriálu pomáhali lekári ukázať chorobu aj očami rodičov, či súrodencov, ktorých trápi množstvo otázok. Seriál práve vďaka odbornej garancii a príbehom, ktoré nie sú vymyslené, získava podporu aj ďalších zdravotníkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy