Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kočner k výpovedi dcéry Karolíny: Z komunikácie vyplýva, že Tóth vo svojej výpovedi klamal
Zdielať na

Kočner k výpovedi dcéry Karolíny: Z komunikácie vyplýva, že Tóth vo svojej výpovedi klamal

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V pondelok opäť pokračuje pojednávanie s obžalovaným Marianom Kočnerom v kauze miliónových zmeniek Markízy. V prípade je obžalovaný aj bývalý riaditeľ televízie Pavol Rusko. Pojednávanie bude trvať tri dni za múrmi Ústavu na výkon väzby a výkon trestu. Pred senátom vypovedala aj dcéra Kočnera Karolína, ktorá mala potvrdiť, či Tóth vo svojej výpovedi klamal alebo nie.

"Z tejto výpovedi jednoznačne vyplýva, že pán Tóth vo svojej výpovedi klamal," povedal na záver výpovedi dcéry Karolíny obžalovaný Marian Kočner. "Pán Tóth so mnou komunikoval prostredníctvom Slovenskej pošty a rovnako ja sním. Navštívil ma advokát, ktorého mi odporučil pán Tóth a zároveň ma presviedčal, že advokáta mám zmeniť. Ale ja som sa rozhodol po rozhovore s týmto advokátom, že meniť obhajcov nebudem," dodal Marian Kočner. 

Na minulom pojednávaní vypovedala aj Ruskova exmanželka Viera Rusková. Prokurátor Ján Šanta predložil súdu aj Kočnerovu komunikáciu z Threemy, ktorá sa ďalší pojednávací deň aj čítala. 

Tomuto celému trestnému procesu predchádzala séria občianskoprávnych pojednávaní, v rámci ktorých Kočner požadoval vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000. Žalovaným v prvom rade bol Pavol Rusko, keďže ten uviedol, že na vyplatenie nemá potrebné finančné prostriedky, zaplatiť by ich musela spoločnosť Markíza - Slovakia ako žalovaný v druhom rade. Markíza dlhodobo spochybňuje pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Taktiež argumentovala, že Pavol R. pri predaji svojho vlastníckeho podielu v spoločnosti kupujúcim zatajil podpis zmeniek a tie neboli registrované v účtovných dokladoch.

Rusko trvá na svojej verzii, že zmenky boli súčasťou urovnania kauzy Gamatex. Pokiaľ by ich ako vtedajší riaditeľ televízie nevystavil, mohlo to podľa neho ohroziť existenciu Markízy, a hrozila by jej strata licencie. Viacerí bývalí predstavitelia Markízy však pred súdom popreli, že by o existencii zmeniek vedeli. Pavol Rusko to vysvetľuje tým, že zmenky neuviedol v účtovníctve, keďže bolo vinou jeho vtedajšej spoločníčky Silvie Volzovej v zlom stave. Volzovú pritom viní aj z uznania neexistujúceho dlhu, pre ktorý sa podľa neho televízia dostala do dražby. O zmenkách tiež Pavol Rusko nepovedal novým majiteľom Markízy, ktorým predal svoj vlastnícky podiel. Dôvodom podľa neho bolo, že si myslel, že dlh bude môcť uhradiť sám. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy