Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prezradil, čo nemal vedieť? Prílišná zhovorčivosť by sa Robertovi Ficovi mohla vypomstiť
Zdielať na

Prezradil, čo nemal vedieť? Prílišná zhovorčivosť by sa Robertovi Ficovi mohla vypomstiť

BRATISLAVA / Prílišná zhovorčivosť Roberta Fica pri téme našich vojakov premiestnených z Iraku by sa mu mohla vypomstiť. Ako jediný totiž na rozdiel od ministra obrany či premiéra, ktorí to tajili, prezradil miesto, kam boli slovenskí vojaci premiestnení. Podľa opozície prezradil utajovanú skutočnosť, čo ale Ministerstvo obrany nepotvrdilo.

Zdá sa že príslovie dva krát meraj a raz rež by si mal osvojiť aj predseda Smeru Robert Fico. Podľa Jaroslava Naďa, ktorý ešte pred sviatkami čelil obvineniu práve z prezradenia utajovaných informácií a ohrozenia bezpečnosti je toto takmer totožná situácia, keď Robert Fico napriek tomu, že miesto pobytu vojakov nechcel prezradiť ani ministerstvo obrany, ani premiér, ho nakoniec prezradil. 

Zdvihnuté obočia majú aj niektorí analytici. "Utajovanie polohy alebo pohybu našich vojakov malo svoje opodstatnenie, ako sa ukázalo o niekoľko hodín neskôr, došlo k útoku na americké a spojenecké základne v Iraku a keby táto informácia sa dostala do nesprávnych rúk, mohlo by dôjsť aj k ohrozeniu ich životov," uviedla Monika Masaryková, riaditeľka Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku. 

Bývalý zástupca náčelníka generálneho štábu vníma prezradenie krajiny ešte ako menší problém oproti skutočnosti, odkiaľ práve Robert Fico, v podstate radový poslanec, mal takúto informáciu. "Je absolútne neprípustné, aby politické strany a rôzni poslanci zasahovali do činnosti štátnych orgánov a dostávali utajované informácie, ktoré im vôbec neprislúchajú," odkázal Pavel Macko. 

"Ak je to niekto, kto by malo vedieť, čo je to utajovaná skutočnosť, tak je to práve bývalý premiér. Bolo by správne pozrieť sa na to, či takáto utajovaná skutočnosť bola vyzradená a podniknúť následné opatrenia," skonštatovala Masaryková. 

Odpoved na otázku, či teda išlo o utajovanú skutočnosť, sme sa na ministerstve obrany nedozvedeli. Rovnako ako ani to, či bude ministerstvo obrany zisťovať, odkiaľ mal Robert Fico informácie.

Slovenskí vojaci sú už niekoľko dní podľa oficiálnych informácií mimo územia Iraku. Zisťovali sme, či by útok zasiahol aj slovenských vojakov, ak by neboli presunití mimo Irak. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy