Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Protesty autodopravcov spôsobili kolaps dopravy, výnimku ale mali záchranári
Zdielať na

Protesty autodopravcov spôsobili kolaps dopravy, výnimku ale mali záchranári

BRATISLAVA/RUŽOMBEROK / Na dvoch miestach Žilinského kraja pokračuje aj vo štvrtok štrajk dopravcov vyhlásený Úniou autodopravcov Slovenska. Stále trvajú na svojich podmienkach - 50-percentné zníženie cestnej dane, ktorá patrí medzi najvyššie v Európe a pozastavenie výberu mýta. Počet kamiónov, ktoré blokujú cesty a hraničné prechody stále narastá. Autodopravcovia očakávajú, že rokovania s ministerstvami budú pokračovať aj dnes.

Hraničný priechod s Poľskou republikou Trstená - Chyžné kamióny blokujú už od stredajšieho predpoludnia, vo štvrtok o 10:00 zablokovali strategickú križovatku v Ružomberku, kadiaľ prechádzajú autá smerujúce na Liptovský Mikuláš i Banskú Bystricu.

​Protest autodopravcov na Orave trvá už viac ako 24 hodín. V stredu o 10:30 hraničný priechod Trstená - Chyžné zablokovali štrajkujúci dopravcovia a na oboch stranách sa začali tvoriť kolóny. Až popoludní umožnili prejazd niekoľkým vozidlám, ktoré prevážali živé zvieratá, večer dopravcovia pustili tiež kolónu vozidiel na vstupe do Poľska.

Kolaps dopravy

Vo štvrtok je však hraničný priechod opäť zablokovaný, podľa dostupných informácií by ho mali sprejazdňovať nárazovo dvakrát vo večerných hodinách a potom nadránom. Osobné vozidlá môžu využiť hraničné priechody v Suchej Hore či Bobrove, kde však majú nákladné vozidlá nad 7,5 tony prejazd zakázaný.

Vážna dopravná situácia nastala doobeda v Ružomberku. Mestská samospráva už od stredy vyzýva vodičov, aby sa vyhli strategickej križovatke ciest I/18 a I/59 pri spoločnosti Mondi SCP. "Štrajk dopravcov v Ružomberku spôsobil úplné uzavretie hlavného ťahu cez mesto Ružomberok. Odporúčame vodičom, pokiaľ je to možné, aby sa úplne vyhli mestu Ružomberok. Tranzitná doprava môže využiť obchádzkovú trasu v smere na Banskú Bystricu cez horský priechod Čertovica v oboch smeroch. Regionálnej doprave odporúčame obchádzku cez obce Bešeňová, Liptovská Teplá, Lisková a Likavka," vyzýva vodičov žilinská krajská polícia.

Výnimka pre záchranárov

V Ružomberku dopravcovia  kamióny skrížili naprieč celou šírkou vozovky, len pár desiatok metrov od výjazdu sanitiek zdravotnej záchrannej služby. Napriek tomu, že osobné autá museli využívať obchádzky, pre vozidlá záchranných zložiek to neplatilo. "Ako mesto si vážime prístup štrajkujúcich, že rešpektujú aj ostatných, že púšťajú vozidlá záchranných zložiek, ktoré musia prejsť touto cestou, ale taktiež aj vozidlá hromadnej dopravy," vraví hovorca mesta Viktor Mydlo. 

"Sme dopravcovia, nie nejakí vrahovia, takže všetky zložky, ktoré považujeme za dôležité ,budú prechádzať do jednej minúty," reagoval Vladimír Sopúch z Únie dopravcov Slovenska. 

Štrajk v hlavnom meste

V protestoch pokračujú aj v Bratislave a kompetentným posielajú jasný odkaz. "Naozaj by to mali začať riešiť, lebo sa môže dôjsť ku kolapsu celého Slovenska," uviedol člen UNAS Stanislav Skala. Dokopy asi 150 kamiónov blokuje aj Šahy, Komárno, Ružomberok, Oravu a Košice. "Bratislava bude zablokovaná asi dovtedy, kým ministerstvo financií nedá súhlas na ministerstvo dopravy ohľadom toho mýtneho systému, ktorý žiadame pozastaviť," uviedol dodal Skala. 

Vyjadrenie ministerstva 

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) označil požiadavku na zníženie dane z motorových vozidiel na polovicu za nereálnu aj preto, že tohtoročný rozpočet je už uzavretý. "Ministerstvo financií sa nedá vydierať združením UNAS. Pýtame sa, kde boli v lete minulého roka keď sa zostavoval rozpočet?"  uviedlo v stanovisku. Požadované pozastavenie výberu mýta zas podľa ministra dopravy a výstavby Árpáda Érseka (Most-Híd) nepripadá do úvahy, lebo by mýtny systém padol. Kamenický vo štvrtok potvrdil ponuku pre autodopravcov, a to na základe stredajšieho rokovania so Združením cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia, na zníženie dane z motorových vozidiel v priemere o 12,5 %. To by podľa Kamenického malo vplyv na výpadok príjmov štátneho rozpočtu približne vo výške 10 miliónov eur.

Rezort financií zároveň prepočíta dopad zrušenia zdaňovania vreckového vodičov pri zahraničných pracovných cestách na rozpočet. "V prípade minimálneho vplyvu, tak ako deklaroval ČESMAD, predložíme tento návrh spolu so znížením sadzby dane z motorových vozidiel na januárovú schôdzu do Národnej rady SR," informovala riaditeľka tlačového odboru ministerstva financií Alexandra Gogová. Ministerstvo financií týmto považuje základné požiadavky autodopravcov za splnené, pričom ďalší vývoj už bude v rukách politikov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy