Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
USA sú pripravené zahájiť jednania s Iránom, aby odvrátili ďalšie hrozby. Iránsky veľvyslanec pri OSN ale spoluprácu vylúčil
Zdielať na

USA sú pripravené zahájiť jednania s Iránom, aby odvrátili ďalšie hrozby. Iránsky veľvyslanec pri OSN ale spoluprácu vylúčil

Zdroj: SITA

NEW YORK / Spojené štáty informovali OSN, že zabitie šéfa iránskych elitných jednotiek Kuds Kásema Solejmáního bolo aktom sebaobrany. Píše sa to v liste od americkej veľvyslankyne pri OSN Kelly Craftovej s USA už teraz avizujú, že chystajú ďalšie potrebné kroky, aby zaistili ochranu svojich vojakov. Okrem toho sú pripravení zahájiť seriózne jednanie s Iránom.

USA sú podľa Craftovej "pripravené zahájiť seriózne jednania bez predbežných podmienok s cieľom odvrátiť ďalšie ohrozenie medzinárodného mieru a bezpečnosti, a eskalácii napätia zo strany iránskeho režimu." 

Iránsky veľvyslanec pri OSN Madžíd Tacht Ravančí v reakcii uviedol, že ponuka na rokovania od USA je "neuveriteľná", keďže Washington zároveň zavádza nové tvrdé ekonomické sankcie voči islamskej republike. Ravančí predtým v liste OSN informoval, že Irán sa neusiluje o "eskaláciu alebo vojnu", varoval však, že Teherán bude "rázne" odpovedať na "akýkoľvek ďalší vojenský avanturizmus voči nemu" a "akúkoľvek agresiu".

Podľa americkej diplomatky bolo zabitie šéfa iránskych elitných jednotiek oprávnené, podľa článku 51 Charty OSN. Solejmání bol druhým najmocnejším mužom v Iráne a architektom iránskej politiky v regióne. "USA sú odhodlané podniknúť ďalšie akcie v regióne potrebné pre ochranu amerických vojakov a svojich záujmov," dodala Craftová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy