Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nová právomoc úradov. Ak budete mať nedoplatok na dani, môžte prísť o vodičák
Zdielať na

Nová právomoc úradov. Ak budete mať nedoplatok na dani, môžte prísť o vodičák

BRATISLAVA / Pokiaľ budete mať nedoplatky, môžete prísť o vodičák. Tento nový nástroj na vymáhanie nedoplatkov priniesla finančnej správe novela daňového poriadku. Od januára môže dlžníkom daňový alebo colný úrad zadržať vodičský preukaz.

Za nesplnené daňové povinnosti, môžete ľahko prísť o vodičák. Takúto formu exekúcie si bude finančná správa uplatňovať v prípadoch, ak nebudú iné formy účinnejší.

Od začiatku roka platí, že v prípade, ak sa exekútorom nepodarí vymôcť nedoplatok inými spôsobom, môžu pristúpiť k výkonu exekúcie zadržaním vodičského preukazu. Finančná správa bude prihliadať na to, či dlžník so správcom dane komunikuje, alebo nie a má iný exekúciou postihnuteľný majetok. "Ten postup je taký, že finančná správa najskôr preverí, či daňový dlžník je majiteľom vodičského preukazu, ak má vodičský preukaz, tak zašle mu tzv exekučnú výzvu, v ktorej ho upozorní na to, že v prípade, že neuhradí do určitej lehoty svoj nedoplatok, tak mu môže zadržať vodičský preukaz," vraví hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová. 

Ak dlžník nedoplatok neuhradí, tak finančná správa vydá rozhodnutie, ktoré doručí aj polícii, ktorá v evidencii zaznamená, že vodičský preukaz je zadržaný a pri najbližšej kontrole mu vodičák zoberú.

"Akonáhle tento nedoplatok uhradí, tak samozrejme exekútor vydá rozhodnutie, ktorým odblokuje tento vodičský preukaz. Toto rozhodnutie sa doručí opäť polícii a tá teda v rámci evidencie vodičských preukazov vyznačí, že vodičský preukaz je opäť platný," dodala Skokanová. 

Tento spôsob exekúcie nebude finančná správa uplatňovať skupine dlžníkov, u ktorej je príjem priamo podmienený držbou  vodičského preukazu – napríklad u vodičov z povolania. To, že príjem dlžníka je priamo podmienený držbou  vodičáku, bude povinný preukázať dlžník sám, a to napr. v odvolacom konaní. Naopak, u dlžníkov, ktorí auto využívajú iba na prepravu či na cestu z a do práce, sa tento spôsob daňovej exekúcie uplatniť môže.

"Takáto forma exekúcie sa vzťahuje na všetky nedoplatky, to znamená tak na daňové, ako aj colné," informovala Skokanová. A nielen na tie, ktoré vzniknú od začiatku tohto roka, ale aj na nedoplatky z predchádzajúcich rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy