Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Donald Trump k situácii v Iráne: Veľa sa diskutovalo, ale tomu je koniec
Zdielať na

Donald Trump k situácii v Iráne: Veľa sa diskutovalo, ale tomu je koniec

Archívna reportáž

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump predstúpil pred verejnosť, aby sa vyjadril k situácii na Blízkom východe. Jeho prejav síce neznel agresívne, ale zaznelo, že sa veľa diskutovalo, ale tomu je koniec.

Podľa amerického prezidenta boli Škody na  základniach minimálne a nedošlo k stratám na životoch, za čo vďačí najmä systému skorého varovania. Ako sám povedal, pracuje skvele. "Irán je hlavným sponzorom terorizmu a ohrozuje svet. Nikdy nedopustím, aby k niečomu takému došlo. Terorista Sulemani bol zlikvidovaný, osobne zodpovedal za niektoré z najhorších prejavov terorizmu, podporoval krvavé civilné vojny. Plánoval útoky na americké ciele, ale my sme ho zastavili," uviedol americký prezident. "Už dávno mal byť odstránený. Jeho zabitím sme vyslali odkaz aj jeho ľuďom," dodal Trump.

​USA podľa prezidenta Spojených štátov uvalí ďalšie ekonomické sankcie voči režimu a zostanú dovtedy, kým krajina zmení svoje názory. "Miesto toho, aby poďakovali USA za finančnú pomoc, vyhrážali sa odkedy došlo k podpisu jadrovej dohody," poznamenal Donald Trump na margo finančnej pomoci krajinám Blízkeho východu. 

"Mali by sme vytvoriť novú zmluvu s Iránom, aby sme zabezpečili bezpečný svet," nabáda Čínu, Rusko, Francúzsko či Nemecko Trump. "Irán môže byť skvelou krajinou, ale musí prestať podporovať násilie. Teror už nebude podporovaný," dodal americký prezident. 

Americký prezident zároveň dodal, že požiada NATO, aby sa viac zapojilo do procesov na Blízkom východe pod jeho vedením. "Výsledky ukazujú, že naše stratégie sú reálne a teraz sme jedničkou a nepotrebujeme ropu z blízkeho východu. Americká armáda bola prebudovaná počas mojej vlády v hodnote 2,3 miliard dolárov. Pracujeme na hypersonických raketách. My ich ale nechceme využiť," povedal Donald Trump.

"Zničili sme islamský štát a zabili sme jeho krutého vodcu, Al-Baghdadi bol netvor. Islamský štát je prirodzeným nepriateľom Iránu, a preto by sme mali spolu pracovať na rovnakých cieľoch. Irán si zaslúži budúcnosť plnú prosperity v spolupráci s nami," dodal americký prezident. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy