Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slamky skončili. Európsky parlament vyhlásil vojnu jednorázovým plastovým výrobkom
Zdielať na

Slamky skončili. Európsky parlament vyhlásil vojnu jednorázovým plastovým výrobkom

BRATISLAVA / Aj vy si občas dáte nápoj, ktorý pijete cez plastovú slamku? Tak si ju na pamiatku odložte, pretože po novom bude ich predaj zakázaný. Európsky parlament sa pustil do boja proti jednorazovým plastovým výrobkom. A mnohé z nich si už v obchodoch nekúpite.

Jednorázové plasty ako taniere, príbory či vatové tyčinky - toto všetko chcú európski poslanci poslať do minulosti. "Moria a oceány boli tak znečistené, že naozaj bolo načase, aby sme s tým niečo urobili," uviedla Jana Žitňanská, Európski konzervatívci a reformisti. Plasty tvoria podľa údajov EÚ viac ako 80 percent morského odpadu a ich rozklad trvá stovky rokov. "Treba si uvedomiť, že keď jeme morské živočíchy, tak jeme aj plasty," podotkla Monika Smolková, Aliancia socialistov a demokratov. "Už dávno presiahli kritickú hranicu a sú potrebné radikálne riešenia," dodal Ivan Štefanec, Európska ľudová strana. 

V novej legislatíve sa budú musieť prispôsobiť aj ich výrobcovia. Za tými, ktoré sa rozkladajú celé stáročia sa má urobiť hrubá čiara. "Aké bude ich zloženie a či pôjde o plasty, ktoré sa dajú nejakým spôsobom recyklovať, pretože dnes existujú aj také technológie," povedala Monika Beňová, Aliancia socialistov a demokratov. Zákaz predaja jednorázových plastových výrobkov začne platiť od roku 2021. V rámci nových pravidiel sa bude musieť aj oveľa viac recyklovať. Do roku 2029 to bude musieť byť napríklad až 90 percent plastových fliaš. "Aké sú znečistené moria, aká je znečistená príroda, a preto bolo treba pristúpiť k takejto regulácii," dodala Anna Záborská, Európska ľudová strana. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy