Jasno
12°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Európe sa začína vodná kríza. Čakajú nás v budúcnosti vojny práve o vodu?
Zdielať na

V Európe sa začína vodná kríza. Čakajú nás v budúcnosti vojny práve o vodu?

ŠTRASBURG / Viac ako 25 percent územia Európskej únie je v stave varovania pred suchom a 8 percent je už v stave sucha. V Európe máme vodnú krízu a lepšie to nebude. Nedostatok pitnej vody sa dramaticky zvyšuje aj celosvetovo. Už teraz k nej nemajú prístup až 3 miliardy ľudí.

V Európe sa začína vodná kríza

Nedostatok vody hrozí toto leto najmä Taliansku. Podľa europoslancov sa však týka celej Únie. "Hlavne v takých krajinách ako je Španielsko, Francúzsko alebo Grécko,“ podotkol europoslanec Robert Hajšel (SD). "Celý francúzsky jadrový priemysel sa dostáva do zóny ohrozenia, pretože nemá dostatok vody na to, aby chladil reaktory," priblížil europoslanec Michal Wiezik (PS, RE).

Zvyšujúce teploty majú za následok globálne a regionálne zmeny zrážok

Európsky parlament chce, aby sa prísne začalo dodržiavať takzvané vodné hospodárstvo. "Na Slovensku sme mali tento rok zatiaľ šťastie a tie zásoby podzemnej vody vyzerajú byť celkom dobré,“ uviedol europoslanec Martin Hojsík (PS, RE). "Dnešné suchá sú naozaj veľkým problémom pre mnohé obce a mestá aj pre niektorých obyvateľov,“ podotkla europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP).

Takmer 70 percent celosvetových zásob vody sa minie v poľnohospodárstve

Tam chce aj Únia začať. Zavlažovacie systémy budú musieť napríklad pracovať s ohľadom na predpoveď počasia, typ pôdy a pestované rastliny. "Máme obrovské suchá, ktoré nám ničia nielen poľnohospodársku produkciu, ale naozaj nám spôsobujú obrovské problémy,“ zdôraznila europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (Smer-SD, SD). "Časti našej planéty vysychajú, ľudia sa sťahujú z miest, kde tej vody je nedostatok,“ doplnil europoslanec Vladimír Bilčík (Demokrati, EPP).

Čakajú nás v budúcnosti vojny práve o vodu?

Pokiaľ sa nezačne efektívnejšie pracovať s vodou a šetriť, v budúcnosti nás podľa odborníkov čakajú vojny práve o vodu. Varuje aj slovinský europoslanec, ktorý je zároveň spravodajcom o nedostatku vody. "30 percent podzemnej vody je už teraz ohrozených. Musíme si uvedomiť, že je to hlavný zdroj pitnej vody,“ uzavrel slovinský europoslanec Milan Brglez (SD).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy