Jasno
17°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Budova SND by mala byť obnovená do roku 2030. Pozrite si zábery, v akom stave je
Zdielať na

Budova SND by mala byť obnovená do roku 2030. Pozrite si zábery, v akom stave je

BRATISLAVA / Vláda pred dvoma týždňami schválila rekonštrukciu historickej budovy Slovenského národného divadla. Chátrajúcu budovu by mali obnoviť do roku 2030 a využívať ju potom bude ako svoju druhú scénu najmä opera a balet. Nášmu štábu sa podarilo dostať na miesta, kde už dlho takmer nikto nebol. Ukážeme vám, v akom stave je táto zanedbávaná pamiatka.

Tragický príbeh historickej budovy SND by na jej doskách vynikol. Bola centrom slovenskej kultúry, dekády o siedmej večer vítala verejnosť. No rokmi chátrala, riešenie sa nenašlo, a nakoniec bez akýchkoľvek fanfár ostala zavretá a opustená. Povedať, že jej stav je zlý, nie je celkom presné. Lepšie slová sú havarijný, príšerný alebo - ešte kvetnatejšie - je divu, že vôbec stojí. Podzemné poschodia zatiekli vodou, všade vidieť vedrá. Steny popraskali, káble trčia, niektoré miesta sú priam nebezpečné.

Malá baletná sála, tretí suterén, dokonca už pod úrovňou Dunaja. Nedávno začalo zatekať, a tak už zo strachu ani nezapínajú poistky. Budova stále funguje na plynových kotloch. Nič sa na nej nezmenilo od 70. rokov, keď vznikla prístavba. No viacerým stenám, ktoré stoja už od roku 1884, dali čas a zanedbávanie zabrať ešte viac. "Platí, že čím viac nechávate tú budovu chátrať, tým sú náklady vyššie," uviedol Ľudovít Ódor, predseda vlády SR.

A preto sa už pracuje na rekonštrukcii, aj keď nie tak, ako si myslíte. Zatiaľ konkrétne plány nie sú ani na papieri, projektová dokumentácia je ešte iba v hlavách kompetentných. "Kľúčový je urobiť ten prvý gombík, aby ďalšia vláda to nemusela nanovo riešiť," dodal Ódor. "Ide o dlhodobý proces, treba povedať, ale dôležité je, že sa spúšťa," ozrejmila Silvia Hroncová, ministerka kultúry SR.

Chcú ostať verní histórii, obnova tak bude bez noviniek. "Interiér, exteriér, teda to, čo diváci vidia, sa ide vrátiť do pôvodného stavu pred zásahmi komunistických architektov v 70. rokoch minulého storočia," objasnil Matej Drlička, generálny riaditeľ SND. Nejde iba o priestory. Každý jeden kus technológie za scénou má už 50 rokov. V posledných rokoch prevádzky sa všetko kazilo a pri pohľade na výbavu je jasné, že prečo.

Divadlo po oprave použijú ako druhú scénu, ktorá pomôže s operou a baletom. "My rátame s tým, že ten počet predstavení markantne narastie. Netvrdím, že bude zdvojnásobený, no minimálne o jednu tretinu narastie," dodal Drlička. Samozrejme, ako to už býva, je veľmi ťažké odhadnúť dátumy, no v divadle si veria. "Náš, nazvem to realisticko-optimistický odhad je, že do roku 2030 by mohla byť historická budova znova otvorená," doplnil Drlička. Urobené sú iba prvé kroky a do zdvihnutia opony ostáva ešte veľa času.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy