Polojasno
25°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Za dobrým nápadom stojí menšia partnerská nezhoda. Muži sú s deťmi v tábore
Zdielať na

Za dobrým nápadom stojí menšia partnerská nezhoda. Muži sú s deťmi v tábore

VYŠNÁ SLANÁ / Minimálne 64 žien z celého Slovenska prežíva 5-dňový božský domáci pokoj. Ich muži sú totiž spolu s deťmi v tábore. Ženy tam majú vstup prísne zakázaný. Za takýmto dobrým nápadom pritom stála pred deviatimi rokmi menšia partnerská nezhoda.

Za takýmto dobrým nápadom pritom stála pred deviatimi rokmi menšia partnerská nezhoda. "Prišla jedna partnerka, "no tebe keby som zverila deti na víkend samému, tak budú hladné, budú špinavé, nebude o nich postarané" a ten tatino buchol do stola a povedal tak chlapi, nezoberieme deti na víkend, ale na tri dni na chatu," priblížil Peter Marček, spoluorganizátor stretnutia, tlmočník posunkového jazyka. 

Rokmi sa z toho stala tradícia. Pôvodný počet do desať účastníkov sa poriadne rozrástol. toto leto ich v dvoch turnusoch prišlo viac ako 160 otcov s deťmi. Trávia spolu 5 dní. "Taká väčšia sloboda tu je. No a aby aj deti sa spájali, poznali tú zábavu," poznamenal Peter Harabina, účastník stretnutia. "Motivácia bola stráviť čas v prírode s deťmi. V kvázi v nejakom pionierskom tábore, ktoré už absentujú," povedal Daniel Pelíšek, účastník stretnutia.

Otcovia majú všetky úlohy na vlastných pleciach. Sú kuchármi, vedúcimi aj animátormi detí. Vyskúšali si rybačku, olympijské hry, pobyt v divočine. Keď si na začiatku tohto stretnutia deti vyberali, či chcú rannú rozcvičku, alebo kontrolu izieb, zvíťazila rozcvička. Deti sa zhodli, otcovia sú prístupnejší ako maminy. "Kebyže sú tu a vidia aj naše izby, alebo tie programy. Tak to je také, že by niektoré veci nedovolili podľa mňa," odpovedala Mia Mišíková, dcéra.

Absolútnym rekordérom je Laco. Ten si so sebou priniesol svoje trojičky. "Trávim s nimi čas, tak je to pre nás také prirodzenejšie, že ideme aj sami," priblížil Laco. Zaujímavosťou je, že je tu aj integrácia nepočujúcich oteckov. Tí do partie dokonale zapadli. "Učíme sa tu každý deň posunkový jazyk, základy," dodal Marček. "Ja nemám problém. Niektorí nepočujúci majú problém. Vždy treba pozerať na ústa, treba obzerať, alebo posunkovať. Ale v pohode, ide to. Aj 10x to zopakujeme, ale ide to," uviedol Milan Partila, nepočujúci otec.

Podľa otcov, voľné dni trávia ich partnerky rôzne. Niektoré upratujú, iné si užívajú ticho doma, niektoré sa venujú kamoškám. No zážitok zo stretnutia svedčí o tom, že žena je pri deťoch nenahraditeľná. "Odfotil som sa so synom a potom že to pošlem manželke a tá ma odhalila. Že aby som mu aspoň to pyžamo už vyzliekol po štyroch dňoch. Takže no, bolo to také úsmevné," dodal Harabina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy