Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Únia sa bude zatepľovať. Povinne všetky budovy, ktoré vlastní štát
Zdielať na

Únia sa bude zatepľovať. Povinne všetky budovy, ktoré vlastní štát

EURÓPSKA ÚNIA / Všetky staré budovy sa budú musieť povinne zatepliť. Hovoríme o tých, ktoré vlastní štát - teda úrady, školy, škôlky, kultúrne domy, či obecné budovy. Ide o rozhodnutie Európskeho parlamentu. A dôvod je jasný. Naše budovy sú zodpovedné za 36 percent emisií skleníkových plynov a spotrebujú 40 percent všetkej energie. Plán Európskej únie je ambiciózny. Už o 6 rokov majú mať nové budovy nulové emisie a výrazne má klesnúť aj ekologická náročnosť tých existujúcich. Samozrejme, neznamená to, že teraz budeme zatepľovať napríklad aj historické budovy či kravíny. Tie dostanú výnimku.

Nové budovy sa po novom budú musieť stavať tak, aby mali nulové emisie. Na konci celého tohto zatepľovacieho megaprocesu bude zákaz používania kotlov na fosílne palivá. To však nastane až do roku 2040. “Boj proti klimatickej zmene je investične jeden z najväčších projektov v histórii ľudstva,” konštatoval europoslanec Eugen Jurzyca (SaS,ECR). “Máme hlavne obrovské rezervy v tom, koľko energie nám naozaj uniká z budov bez efektu, dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír,” uviedol europoslanec Michal Wiezik (PS,RE).

Najbližšie roky tak čaká celú Európsku úniu najväčšia vlna zatepľovania v histórii. “Už dnes približne 40% energie spotrebuvávame na budovy a 36% skleníkových plynov práve produkujú budovy,” reagoval europoslanec Peter Pollák (Slovensko, EPP). “Vykurovaním spôsobujú veľké emisie CO2 a nielen samozrejme CO2,” doplnil europoslanec Robert Hajšel (SD).

Výnimky budú mať budovy kultúrneho dedičstva. Celoeurópske zatepľovanie má prispieť k dohodnutej klimatickej neutralite. “Pre nové budovy to znamená, že do roku 2030 budú mať všetky povinne fotovoltaické panely,” vysvetlil europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP). “To znamená, aby sme šetrili energiou, aby sme chránili naše životné prostredie,” reagoval europoslanec Jozef Mihál (PS, RE). A priamo nás to nebude stať takmer nič. Zatepľovať sa bude z plánu obnovy, alebo špeciálne vyčlenených eurofondov. “Aby tá energetická náročnosť, aby tie vysoké ceny energií nemali taký vysoký dopad na peňaženky,” informovala europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP). “Dokážeme vytvoriť nové pracovné miesta či už pri samotnej rekonštrukcii alebo pri výrobe materiálov k tomu," odkázal podpredseda Európskeho parlamentu (PS,RE). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy