Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Únia tvrdí, že očkovacích vakcín bude dosť. Slovensko sa snaží zabezpečiť aj ruský Sputnik
Zdielať na

Únia tvrdí, že očkovacích vakcín bude dosť. Slovensko sa snaží zabezpečiť aj ruský Sputnik

EÚ/SLOVENSKO / Všetci dospelí v Európskej únii, ktorí budú mať záujem dať sa zaočkovať, sa dostanú do konca leta k vakcíne. Európska komisia sa týmito slovami snaží upokojiť členské krajiny a vysvetľuje výpadky dodávok vakcín. Na Slovensko by malo prísť už v priebehu tohto mesiaca približne 400-tisíc dávok vakcín, v marci takmer 700-tisíc. Úlohou Slovenska je teraz už iba potvrdiť objednávku.

"Cieľ zaočkovať 70% dospelej populácie do konca leta je reálny a splniteľný," vyhlásila to Európska komisia po rokovaní s výrobcami a potvrdila dodávky. “Tá logika je taká, že Slovensko dostáva proporcionálne z tých počtov toľko, koľko pripadá na proporcionálne počet obyvateľov,” hovorí vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko. 

33 miliónov dávok ešte tento mesiac a 55 miliónov v marci

Slovensko podľa prepočtu dostane tento mesiac približne 400 tisíc, na budúci 700 tisíc dávok. Európska komisia preto už teraz vyzýva členské štáty, aby sa pripravili na masívne očkovanie, napríklad cez veľkokapacitné centrá. “Či bude dostatočná schopnosť členských štátov, teda Slovenska tiež, naozaj mať očkovacie kapacity a aby to očkovanie bolo dostupné,” hovorí europoslanec Martin Hojsík (PS, RE). 

Zasiahnuť musel Brusel

Podľa europoslacov až doteraz dodávatelia objednaných vakcín zásadným spôsobom porušovali dohodnuté podmienky zmluvy, zasiahnuť preto musel až Brusel. “Predsedníčka Ursula von der Layen nás osobne ubezpečila, že po rokovaní s výrobcami sa dodávky s výrobcami urýchlia, resp. výrobné kapacity sa navýšia,” hovorí europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP). “V marci tak budeme mať k dispozícii už 100 miliónov dávok a naplniť cieľ zaočkovať 70% dospelej populácie, čo činí okolo 260 miliónov ľudí do konca leta 2021 bude úplne realistické,” hovorí europoslanec Michal Wiezik (SPOLU, EPP). 

Slovensko sa snaží zaobstarať ruskú vakcínu Sputnik

Na Slovensko zatiaľ smerujú vakcíny od spoločností Pfizer/Biontech a Moderny. Iba bez zakontrahovanej AstraZenecy bude do konca augusta dodaných 500 miliónov dávok, v prípade schválenia Johnson & Johnson to bude ešte o sto miliónov dávok viac. A do hry začína vstupovať aj ruský sputnik, o ktorom hovorí už aj naše ministerstvo zdravotníctva. “Toto je jedna síce z hraničných možností, ktorá má svoje určité riziká, ale áno je to možné, legálna možnosť a zvažujeme, že by sme ju využili a takisto sa snažíme zaobstarať vakcínu sputnik pre slovenských občanov,” informuje minister zdravotníctva Marek Krajčí. “Potrebujeme mať zaočkovaných 75% populácie, aby to bolo vôbec na niečo dobré, aby to bola tá cesta von,” hovorí europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS, ECR). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy