Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obvinený veľkopodnikateľ Jozef Brhel skončil po výsluchu na psychiatrii
Zdielať na

Obvinený veľkopodnikateľ Jozef Brhel skončil po výsluchu na psychiatrii

BRATISLAVA / Veľkopodnikteľ Jozef Brhel skončil v ružinovskej nemocnici, do ktorej ho previezli po výsluchu na policajnom prezídiu ešte v utorok večer. Podľa informácií TV JOJ je hospitalizovaný na psychiatrii. Vyšetrovateľ ho obvinil z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Štyria obvinení v tejto kauze už skončili vo väzbe, vrátane bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho.

Informáciu o Brhelovej hospitalizácii potvrdili televízii JOJ dva od seba nezávislé zdroje ako aj jeho advokát Ľudovít Štanglovič. "V nemocnici je z dôvodu dlhodobo vážneho zdravotného stavu, ktorý je OČTK známy," uviedol Štanglovič. Podľa informácií TV JOJ je hospitalizovaný na psychiatrii.

Na policajnom prezídiu vypovedal šesť hodín, potom ho zadržali a následne mali umiestniť do cely. Vstupná prehliadka však mala ukázať, že jeho zdravotný stav to neumožňuje, a tak ho ešte večer museli hospitalizovať. Jeho advokát Ľudovít Štanglovič po výsluchu povedal, že v časti, ktorá sa týka jeho mandanta, mali policajti trestné konanie zastaviť.

Svoju vinu v plnom rozsahu poprel. Jeho jeho psychický stav sa mal podľa informácií TV JOJ do večera ešte zhoršiť. Informácie o zlom zdravotnom stave bez uvedenia podrobností nám potvrdil aj jeho advokát, pričom doplnil, že dlhodobo vážny zdravotných stav bol orgánom činným v trestnom konaní známy už pri výsluchu.

Brhel sa na verejnosti ukázal po dlhom čase. Na policajné prezídium prišiel v utorok krátko pred desiatou hodinou. Pred vyšetrovateľom sa zdržal hodiny. "Kategoricky poprel spáchanie skutkov. V danej dôkaznej situácii sme toho názoru, že pokiaľ nejde o politickú kauzu, že by prokurátor v rámci svojho prokurátorského dozoru mal uznesenie v časti vznesenia obvinenia voči môjmu mandantovi zrušiť," uviedol advokát Ľudovít Štanglovič po výsluchu svojho klienta. "Budeme pozorne sledovať orgány činné v trestnom konaní, zúčastníme sa úkonov. Predpokladám, že pôjde o spravodlivý proces," dodal. 

Polícia ho viní z korupcie 

​Biznismen patriaci medzi 20 najbohatších Slovákov podniká v oblasti energetiky, obranného priemyslu ale aj IT. A práve s tým je spájané jeho obvinenie. Policajti ho vinia z korupcie a obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Podľa obvinenia mali záujem aby spoločnosť, ktorú vlastnil Brhel s ďalším veľkopodnikateľom Michalom Suchobom, dodávala finančnej správe informačné systémy. 

Brhel pri príchode na políciu uviedol, že s políciou bude spolupracovať. "Preto som sa aj vrátil," uviedol. "Nepoznám to uznesenie, vyjadrím sa potom," dodal. "Rešpektujte prosím danú situáciu, vyjadríme sa vám po skončení," uviedol Brhelov advokát Ľudovít Štanglovič. 

V pondelok všetkých obvinených v prípade Mýtnik zobrali do vyšetrovacej väzby. ​Jozef Brhel je v danej kauze obvinený z machinácií pri verejnom obstarávaní spolu s bývalým šéfom finančnej správy Františkom Imreczem. Toho súd zobral do väzby v pondelok, rovnako ako Brhelovho brata Petra. 

Trestné oznámenie pre raziu NAKA 

Práve Brhelova neter, dcéra brata Petra, podala trestné oznámenie na políciu. Barbora Brhelová v trestnom oznámení ako aj v liste na inšpekciu ministerstva vnútra opísala piatkový zásah kukláčov ako neprimeraný. 

​V tomto prípade už skončili vo vyšetrovacej väzbe štyria obvinení. Vrátane exriaditeľa finančnej správy Imreczeho, ale aj brata veľkopodnikateľa Petra Brhela. Advokát Jozefa Brhela hovorí, že jeho klient pred vyšetrovateľom svoj podiel viny na skutkoch odmietol. "V danej dôkaznej situácii sme toho názoru, že pokiaľ nejde o politickú kauzu, že prokurátor by mal v časti uznesenia voči môjmu klientovi zastaviť," hovorí Štanglovič. 

To, či bude vyšetrovateľ spolu s prokurátorom žiadať väzbu, nateraz známe nie je. "My budeme pozorne sledovať proces OČTK, zúčastníme sa úkonov. Zatiaľ je zadržaný," hovorí Štanglovič. 

​Jozef Brhel za Mečiarovej vlády pôsobil ako štátny tajomník na ministerstva hospodárstva. Na verejnosti sa pohyboval málo. Neskôr ho médiá spájali s pozadím vládnej strane Smer-SD. Na štátnych zákazkách mali jeho firmy v minulosti zarobiť milióny eur.

Lekárske vyšetrenie musel po výsluchu absolvovať aj Peter Hraško

V novembri musel pred pojednávaním o väzbe absolvovať lekársku prehliadku aj bývalý šéf Národnej kriminálnej jednotky Peter Hraško. Ten na súd neprišiel. Jeho advokát vtedy uviedol, že má psychické problémy. Opieral sa o vyjadrenie lekára, ktorý informoval sudcu pre prípravné konanie. "Viete, sudca nás informoval, že výsluch obvineného Petra Hraška nevykoná, lebo obvinený nie je schopný takého úkonu. Je v ambulantnom ošetrení, ale lekárska správa je zle čitateľná preto požiadali o presnejšie vysvetlenie dôvodov zhoršeného stavu. Je možné, že skončí na psychiatrii, znáša to veľmi zle," uviedol v novembri Ľubomír Hlbočan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy