Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
EXKLUZÍVNY ROZHOVOR: Pokus Jankovskej o samovraždu bol aktom zúfalstva, neverí v spravodlivý proces, hovorí jej advokát
Zdielať na

EXKLUZÍVNY ROZHOVOR: Pokus Jankovskej o samovraždu bol aktom zúfalstva, neverí v spravodlivý proces, hovorí jej advokát

Celý rozhovor s jej advokátom:

BRATISLAVA / Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská si mala podľa jej právnika Petra Erdösa siahnuť na život. V nemocnici ju hospitalizovali po tom, čo užila nadmerné množstvo liekov.

"Moja klientka požila nadmerné množstvo liekov s plným vedomím toho, čo robí, aj s plným vedomím, aké následky to bude mať. Toto jej konanie je v podstate akt zúfalstva. Akt zúfalstva z toho dôvodu, že nevidí vidinu toho, že sa môže raz dočkať práva na spravodlivý proces," uviedol Peter Erdös, advokát Jankovskej. 

Orgány činné v trestnom konaní k Jankovskej podľa jej advokáta nepristupujú rovnakým spôsobom, ako k iným spolupracujúcim obvineným či iným obvineným. "Treba si uvedomiť, že nie je a priori problém väzba, problém je to, že ak niekoho vezmú do väzby a následne sa nekoná. Keď orgány činné v trestnom konaní za posledných päť mesiacov, od kedy bolo rozhodnuté o predĺžení lehoty trvania väzby, nekonajú vo vzťahu k mojej klientke," upozornil jej advokát. 

Podľa Erdösa bol doteraz vykonaný jediný výsluch. "Týkajúci sa jej osoby a jedného čiastkového skutku, ktorý sa jej kladie za vinu. Nemôže byť niekto vo väzbe len preto, že chceme, zákon musí byť rovnako rešpektovaný, či je to Jankovská alebo ktorákoľvek iná osoba," povedal. 

Jankovská sa podľa Erdösa už ku svojej trestnej činnosti priznala, no nedočkala sa, ako tvrdí, okrem záujmu politikov, spravodlivého procesu. "Komentovali ju spôsobom - toto nie je, čo sme očakávali, toto nie je priznanie, zároveň túto výpoveď degradujú dokonca aj prokurátori, ktorí nie sú dozorujúci prokurátori. To zúfalstvo pozostáva z toho, že čokoľvek moja klientka urobí, je vnímané negatívne, nemôže sa domôcť rovnakého prístupu ako k iným osobám, vníma to tak, že čokoľvek urobí, je zle. Vníma to tak, že pretože Jankovská. Toto je to zúfalstvo, v ktorom sa moja klientka ocitla a prečo, ako mi to ona vysvetlila, pristúpila k takémuto kroku," vysvetlil Erdös.  

11. februára čaká Jankovskú ďalšie konanie vo veci väzby. "Predpokladám, že prokurátorka vzhľadom k tomu prístupu podá návrh na predĺženie lehoty trvania väzby. Tvrdím, že takéto výrazné prieťahy, ktoré sú už teraz, že sa absolútne nekoná, kde nám zákon hovorí, že je potrebné konať urýchlene a prednostne, je niečo, čo nemôže byť udržateľné. Ak chceme zachovať princípy právneho štátu, tak nemôžeme degradovať právo a zákon, lebo chceme, toto nie je cesta k vybudovaniu a obnoveniu dôvery v právny štát," dodal. 

Jankovská je momentálne hospitalizovaná vo väzenskej nemocnici v Trenčíne. "Môžem konštatovať - jej zdravotný stav je výrazne zlý, je na tom zle po psychickej aj fyzickej stránke. Jednoducho, je to zlomená osoba," upresnil Erdös. Ako sám dodáva, jej zdravotný stav jej zrejme neumožní plnú spôsobilosť na súde, túto skutočnosť však preverí lekár. 

"V žiadnom prípade nejde zo strany mojej klientky o žiadny kalkul, vypočítavosť alebo čokoľvek iné, ja som jednoznačne po rozhovore s ňou mohol konštatovať, že to je naozaj zúfalstvo k tým okolnostiam, čo som povedal a prípadné úvahy pani ministerky spravodlivosti z hľadiska posudzovania jej konania, myslím si, že nie sú na mieste, pretože to môžu vyhodnocovať len orgány činné v trestnom konaní, podľa mojich informácií pani ministerka nie je orgán činný v trestnom konaní," uzavrel Erdös.

Po požití liekov skončila v nemocnici 

Obvinená bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská skončila v nemocnici po tom, ako v cele Ústavu na výkon väzby v Banskej Bystrici užila nadmerné množstvo liekov. K incidentu došlo v nedeľu podvečer v banskobystrickej ženskej väznici, kde je umiestnená na výkon väzby pre obvinenia z korupcie. Bývalá sudkyňa a štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti mala podľa informácií, ktoré medzičasom potvrdil Peter Bubla, hovorca ministerstva, požiť viacero liekov. Väzenskí strážnici na to prišli pri bežnej kontrole tak, že Jankovská s nimi nekomunikovala ako obvykle. A v tom sa im priznala, že užila nadmerné množstvo liekov, pretože vraj nemohla spať.

Obvinenú Jankovskú hneď nato hospitalizovali v krajskej nemocnici. Podľa dostupných informácií mimo ohrozenia života. Podrobnosti o incidente však jej advokát nateraz nevedel spresniť. "Nemám si to ako vysvetľovať, pretože aj táto informácia, ktorá je medializovaná, ja ju neviem nijakým spôsobom potvrdiť a ani vyvrátiť. Na to, aby som sa mohol k tomu vyjadriť, sa musím rozprávať s klientkou," uviedol Peter Erdös, jej advokát.

Zároveň dodal, že za svojou klientkou pocestuje práve v pondelok do Trenčína, do väzenskej nemocnice. Tam ju preložili na pozorovanie. V tejto chvíli by tam už aj mala byť. Okolo desiatej predpoludním sa štábu TV JOJ podarilo nakrútiť prevoz Jankovskej z banskobystrickej nemocnice. 

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková zriadi komisiu, ktorá preverí, čo sa stalo v banskobystrickej väznici, kde je umiestnená Monika Jankovská. Podľa Kolíkovej sa bývalá štátna tajomníčka vyjadrila, že nemala samovražedný úmysel. Lieky podľa dostupných informácií užila, aby mohla zaspať. 

"Z tých informácií, ktoré mám z vyjadrení obvinenej, nemala úmysel, ktorý by súvisel s nejakým suicidiálnym (samovražedným, pozn. redakcie) plánom,“ povedala ministerka. Obvinenej boli podľa Kolíkovej predpísané lieky proti úzkosti poskytované v týždenných intervaloch, keďže ani pri ich nadmernom užití neexistovalo riziko, že by mohli spôsobiť vážne poškodenie zdravia. "Či sa jednalo o chybu, to ja teraz spätne vyhodnocujem,“ uviedla Kolíková.

Nezávisle od stanoviska ministerky však banskobystrický väzobný ústav čaká kontrola, ktorú tam posiela generálny prokurátor. "V súvislosti s požitím liekom obvinenou Monikou Jankovskou vo výkone väzby vykoná Krajská prokuratúra B.Bystrica mimoriadnu previerku stavu zákonnosti a dodržiavania právnych predpisov pri výkone väzby obvinenej," povedala hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.​

Minister vnútra Roman Mikulec po rokovaní vlády na margo incidentu uviedol: "Nemám dôvod na to nejak reagovať. Dúfam, že zostane zdravá," uviedol. 

Na svoj pobyt za mrežami upozornila hneď trikrát 

​Monika Jankovská na svoj pobyt za mrežami sama sebou upozornila už tretíkrát. Najprv hladovkou, ktorú po 20. dňoch ukončila, keď pre zdravotné problémy skončila na infúziách. Na slobodu jej to nepomohlo. Neskôr sa zasa do povedomia dostala tým, že sa rozhodla spolupracovať a priznala sa. Zároveň začala vypovedať voči bývalému ministrovi Petrovi Žigovi. Ani touto spoluprácou si prepustenie nevydobyla.

Do tretice otrava liekmi. Tá prišla po nedávnej neúspešnej žiadosti o prepustenie, kde voči zamietnutiu ani nepodala sťažnosť. Navyše v čase, keď ju v dohľadnej dobe čaká rozhodovanie o jej ďalšom predlžení väzby. "Tak sa javí, že mohla mať iný zámer ako ten, ktorý sa javí, že chcela mať pokojnejší spánok, keď to mám takto povedať," vyjadrila sa Kolíková. 

"Nemyslím si, že by moja klientka akokoľvek kalkulovala, resp. postupovala s nejakou vypočítavosťou počas celého konania, v ktorom ju ja zastupujem," reagoval advokát Jankovskej, Peter Erdös. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy