Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
NAKA zasahovala v budove Štátnych lesov v Liptovskom Hrádku, razia súvisí s firmami exministra Žigu
Zdielať na

NAKA zasahovala v budove Štátnych lesov v Liptovskom Hrádku, razia súvisí s firmami exministra Žigu

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra (NAKA) v ranných hodinách zasahovala v objekte bratislavského hotela Aston, kde sídli spoločnosť Taper. Tá je rodinným podnikom exministra. Ďalšie razie prebiehali aj v iných mestách Slovenska - v Liptovskom Mikuláši, Poprade, Košiciach a Bratislave. Razia súvisí s Lesmi SR a rôznymi obchodnými spoločnosťami vedúcimi k exministrovi Žigovi.

Národná kriminálna agentúra od skorého rána zasahovala na viacerých miestach Slovenska. V rámci akcie Drevo sa sústredí na obchodné spoločnosti podnikajúce s vývozom a a predajom dreva. Podľa informácií TV JOJ mala NAKA na túto akciu nasadiť viac ako 130 policajtov, ktorí zaisťovali rôzne účtovné dokumenty. Vyšetrovatelia zatiaľ nezadržali nikoho. Údajne sa však zaujímajú aj o rodinnú firmu bývalého ministra životného prostredia a hospodárstva Petra Žigu.

Okrem hotela, v ktorom Žigova firma sídli, zasahujú elitní policajti aj na viacerých miestach po celom Slovensku. "Národná kriminálna agentúra vykonáva na celom území Slovenska zaisťovaciu akciu s krycím názvom DREVO. Viac informácií v súčasnosti nie je možné poskytnúť," informoval o razii hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

Podľa informácií TV JOJ zasahujú policajti aj v budove Štátnych lesov v Liptovskom Hrádku. Informáciu televízii JOJ potvrdil informovaný zdroj. Vyšetrovateľov v štátnej budove sprevádza aj mestská polícia. V Liptovskom Hrádku NAKA zadržiava účtovné dokumenty na ďalších dvoch miestach, kde sídlia obchodníci s drevom. Podľa informácií noviny.sk polícia zasahovala aj na Horehroní v Michalovej pri Brezne v jednej spoločnosti na spracovanie dreva. Zaujímali sa najmä o faktúry firmy. Televízia skúšala osloviť aj konateľov firmy, ktorí sa ale nechcú k zásahu NAKA vyjadrovať. 

Samotného Žigu nebolo možné zastihnúť ani na jeho telefóne. Peter Žiga je podľa informácií TV JOJ v karanténe, nakoľko bol v kontakte s osobou pozitívne testovanou na covid-19. 

Spoločnosť Taper si plní všetky povinnosti voči štátu, čo preverilo aj množstvo kontrol. Takto sa na adresu poslanca vyjadril jeho asistent poslanca Maroš Stano. K zásahu NAKA v sídle spoločnosti Taper uviedol, že firma dlhodobo spolupracuje s políciou, pretože sa sama stala obeťou podvodu. Podľa Stana poslanec neriadi spoločnosť od roku 2006, kedy sa rozhodol vstúpiť do politiky. 

Jeho prípadné vydanie do rúk polície musí odobriť Národná rada

Ak by polícia navrhla väzbu pre Žigu, musí doručiť do Národnej rady žiadosť o súhlas na vzatie do väzby. Predseda parlamentu následne zvolá mandátový a imunitný výbor na posúdenie žiadosti, kde môže byť aj konkrétny poslanec, o ktorom sa rozhoduje. Výbor predloží správu a návrh uznesenia plénu na najbližšej schôdzi. Plénum následne hlasuje o súhlas s vydaním na väzobné stíhanie. Podľa informácií TV JOJ výbor nateraz takúto žiadosť neeviduje.

Pri Žigovi platí prezumpcia neviny. Na tlačovej konferencii to v stredu povedal nezaradený poslanec Národnej rady SR (NR SR) a podpredseda strany Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) Richard Raši. Dodal, že Peter Žiga má jeho dôveru.

Pellegrini je Žigov človek. Vyhlásil to pred médiami v budove Národnej rady predseda strany Smer-SD Robert Fico. "Absolútne najvplyvnejším človekom v strane HLAS - sociálna demokracia je Peter Žiga. Bez neho sa Peter Pellegrini nevie pohnúť, Pellegrini je Žigov človek," povedal Fico. 

Obvinenie Žigu je podložené výpoveďou Jankovskej 

​NAKA Žigu obvinila vo veci podplácania. Toto obvinenie má byť podložené výpoveďou bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej. Peter Žiga nevie, prečo Jankovská vypovedala takéto skutočnosti. Podľa neho je to celé nezmysel. "Nikdy sa taký skutok nestal, všetko budem odmietať," reagoval na údajný 100-tisícový úplatok, ktorý mal dať pre sudkyňu Pramukovú.

Na otázky motívu výpovede bývalej štátnej tajomníčky Žiga odmietol odpovedať. "Ešte raz, nebudem vám teraz hovoriť, aby som nemaril vyšetrovanie, neovplyvňoval svedkov." Počas výpovede bola Monika Jankovská veľmi špecifická pri opise priebehu odovzdania peňazí od Žigu a jeho kancelárie a polohy trezoru. "Áno, bola," odpovedal bývalý minister hospodárstva a životného prostredia na otázku, či niekedy u neho Jankovská bola v kancelárii.

Jedným z ďalších obvinení je aj prípad, v ktorom mal Žiga zasiahnuť vo veci bratrancovho syna. "To odmietam úplne. Je zvláštna doba, môže to mať politický rozmer. Necháme vyšetrovateľov, aby robili svoju prácu," konštatoval poslanec Žiga. Podľa obvineného Žigu mali s Monikou Jankovskou formálny vzťah. "Boli sme kolegovia, ktorí spolu chodili na vládu."

Viacnásobný exminister a poslanec v minulosti odmietal spájanie s podozreniami, ktoré podľa medializovaných informácii vyplývajú z vyšetrovania v rámci policajnej akcie, v ktorej figuruje aj bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská. "Nebudem sa vyjadrovať a som pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní," uviedol pre TV JOJ Peter Žiga. 

Spor o Gabčíkovo 

​Exministra hospodárstva Žigu mala podľa informácií televízie JOJ namočiť Monika Jankovská svojou výpoveďou. Úplatok mal súvisieť s tým, aby vybavila na Najvyššom súde priaznivý rozsudok v spore štátu o elektráreň Gabčíkovo. V hre bola astronomická odmena pre advokáta štátu Radomíra Bžána - takmer 70 miliónov eur, ktorá nakoniec vyplatená nebola.

Priateľské vzťahy medzi Bžánom a Jankovskou prezradila Kočnerova Threema. "Nemôžem povedať konkrétne, k akým osobám vypovedá naša klientka, ale zároveň môžem potvrdiť, že aktívne spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní a podieľa sa na odhalení v inej trestnej činnosti," uviedol advokát Moniky Jankovskej Peter Erdösi. 

​Ak by ho polícia chcela zadržať a stíhať väzobne, musel by jej to odobriť parlament. Sudkyňa, ktorá podľa Jankovskej úplatok napokon neprijala, jej svedectvo popiera. "Môžem potvrdiť, že som v predmetnej veci bola ako svedok vypočutá. V súvislosti s mojim rozhodovaním, ako sudkyni mi nikdy nebol žiaden úplatok ponúkaný a ani som žiaden úplatok neprijala," vyjadrila sa Katarína Pramuková, sudkyňa NS SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy