Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Peter Žiga je obvinený za podplácanie. Fico ho označil za mimoriadne schopného ministra
Zdielať na

Peter Žiga je obvinený za podplácanie. Fico ho označil za mimoriadne schopného ministra

Archívne video

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra má v hľadáčiku Petra Žigu. Bývalý minister hospodárstva, v súčasnosti poslanec parlamentu a člen strany Hlas, je obvinený z podplácania. Podľa informácií TV JOJ obvinenie údajne súvisí s výpoveďou bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej.

Ako prvý o tom informoval portál Aktuality.sk. Viacnásobný exminister a poslanec v minulosti odmietal spájanie s podozreniami, ktoré podľa medializovaných informácii vyplývajú z vyšetrovania v rámci policajnej akcie Judáš. "Nebudem sa vyjadrovať a som pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní," uviedol pre TV JOJ Peter Žiga. 


Exministra hospodárstva Žigu mala podľa informácií televízie JOJ namočiť Monika Jankovská svojou výpoveďou. Úplatok mal súvisieť s tým, aby vybavila na Najvyššom súde priaznivý rozsudok v spore štátu o elektráreň Gabčíkovo. V hre bola astronomická odmena pre advokáta štátu Radomíra Bžána - takmer 70 miliónov eur, ktorá nakoniec vyplatená nebola. Priateľské vzťahy medzi Bžánom a Jankovskou prezradila Kočnerova Threema.
"Nemôžem povedať konkrétne, k akým osobám vypovedá naša klientka, ale zároveň môžem potvrdiť, že aktívne spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní a podieľa sa na odhalení v inej trestnej činnosti," uviedol advokát Moniky Jankovskej Peter Erdösi. 

"Dnešného dňa vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vzniesol obvinenie za prečin podplácania podľa § 333 odsek 1, odsek 2 písm. b) Trestného zákona poslancovi NR SR, Ing. P.Ž.," informovala na facebooku polícia. O čo konkrétne má ísť, známe ale nie je. Už dlhšie sa na verejnosti hovorí o tom, že Žiga mábyť zapletený do karuselových podvodov vo firme jeho rodiny, a teda oberanie štátu cez nezákonné vratky DPH. Podľa trestného zákona sa tak mal Žiga dopustiť podplácania verejného činiteľa. Trestná sadzba pri tomto čine dosahuje dva až päť rokov.

Peter Žiga sa nebude vyjadrovať k informáciám o jeho obvinení a je pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní. Pre agentúru SITA to uviedol asistent poslanca Maroš Stano. Petra Žigu podľa ústavy nemôžu vziať do väzby ako iných ľudí, pretože je poslancom. V Ústave je uvedené, že poslanca nemožno vziať do väzby bez súhlasu NR SR. 

Richard Raši, ktorý je s ním v strane Hlas -SD komunikoval s Žigom až pred obedom. "Normálne som mu zavolal, pozdravil som ho, povedal som mu, že som bol dotazovaný. Povedal, že nemá potrebu sa mediálne vyjadrovať a keď ho niekto osloví, tak podá vysvetlenie," uviedol Raši. 



Právnicka kancelária Bžána na naše otázky nereagovala, sudkyňa, ktorá podľa Jankovskej úplatok napokon neprijala, jej svedectvo popiera.  "Môžem potvrdiť, že som v predmetnej veci bola ako svedok vypočutá. V súvislosti s mojim rozhodovaním, ako sudkyni mi nikdy nebol žiaden úplatok ponúkaný a ani som žiaden úplatok neprijala," povedala sudkyňa Najvyššieho súdu Katarína Pramuková.


Žiga by mal pred vyšetrovateľom vypovedať v najbližších dňoch. Ak by ho polícia chcela zadržať a stíhať väzobne, musel by jej to odobriť parlament, kde sa jeho meno stalo témou dňa.

Mimoriadne schopný minister Smeru-SD

Na zadržanie zareagoval aj vtedajší stranícky šéf exministra Žigu, Robert Fico. "Minister, ktorý mal vynikajúce výsledky v rezortoch, ktoré riadil. Napríklad ako sme riešili navrátenie majetku trebárs vodnej elektrárne v Gabčíkove naspäť do rúk štátu. Veľmi aktívne pôsobil ako minister hospodárstva, životného prostredia. Preto je mojou povinnosťou ako jeho bývalého šéfa, pokiaľ ide o pracovné výkony sa ho zastať. Môj názor nebudem nikdy meniť. Je to čistá politická objednávka," povedal  Fico. Expremiér vidí v obvinení Žigu včerajšie rokovanie vlády. Označil obvinenie za "rukopis Igora Matoviča ako vyšitý." Podľa neho,  pokyny na trestné stíhania pochádzajú z Úradu vlády. Opäť tak hovorí o politickej objednávke. 

​Nemáme detailnejšie informácie, ešte sme ho nekontaktovali, tvrdí domovská strana

"Zopakujem stanovisko Petra Žigu, medializované informácie sa nezakladajú na pravde," povedal na tlačovej besede Richard Raši.  Ku konkrétnym detailom obvinenia sa predstavitelia strany nechceli vyjadrovať. Na otázku TV JOJ či vedia o možných podozreniach v spojitosti s advokátom Bžánom reagovali nekonkrétne. "Nemáme detailnejšie informácie,"  povedala exministerka vnútra Denisa Saková. "Je tu veľa otázok a nevypovedaných odpovedí... nemám dôvod mu neveriť," uviedol poslanec Raši. Predstavitelia strany mali informáciu o obvinení z médií, no Žigu ani po hodine nekontaktovali. 

Sulík pripomenul Hlasu Smer​

„Obvinenie bývalého ministra Petra Žigu potvrdzuje, že ľudia okolo Petra Pellegriniho sa nikdy nezbavia svojej korupčnej minulosti. Bez ohľadu na to, či si dajú nové šaty, názov strany alebo nasadia okuliare ako Erik Tomáš. Strana Hlas-SD sa tvári, ako keby prišla na politickú scénu len teraz, avšak už len podľa jej tlačových besied vidíme, že vždy, keď začne nová policajná akcia, tak na jej tlačovkách postupne ubúdajú ľudia. Už dlhšie sme nevideli na obraze Petra Žigu. Peter Pellegrini sa pomaly tváril, že on k nim nepatrí, ale patrí k Smeru. Niet sa čo diviť, keď niekedy ani sám Pellegrini nevie, za akú stranu vystupuje. Úprimne som zvedavý, po koho všetkého zo Smeru a Hlasu si ešte NAKA príde," reagoval predseda SaS Richard Sulík.

​​​Na začiatku bol spor Slovenska o Gabčíkovo za 700 miliónov eur a 70 miliónová odmena pre kanceláriu advokáta Bžána, ktorý prípad pre štát vyhral. Zmluvu podpísalo bývalé vedenie štátnej spoločnosť MH manažment, ktoré po ostrej kritike opozície aj médií odmenu skresalo na štvrtinu sumy a nakoniec museli odísť. Vtedajšie nové vedenie štátnej spoločnosti zmluvu považuje za neplatnú a žiada, aby o výške odmeny rozhodol súd.

Takto sa v minulosti vyjadroval Peter Žiga na adresu sporu o Gabčíkovo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy