Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Európa v kocke: Len 15-ročný Slovák autorom knihy o Európskej únii
Zdielať na

Európa v kocke: Len 15-ročný Slovák autorom knihy o Európskej únii

BRATISLAVA / ​Európa v kocke - takto vyzerá 245 strán o fungovaní Európskej únie. Ide o knihu, ktorej autorom je len 15-ročný Marco Németh. V roku 2019 bol Marco najmladším dobrovoľníkom v eurovoľbách a od minulého roka pôsobí aj v Európskych Novinách ako redaktor. V Ranných novinách nám prezradil, čo ho inšpirovalo k napísaniu knihy, pre koho je určená a ktorá kapitola mu dala najviac zabrať.

Čo ťa inšpirovalo k tomu, aby si napísal túto knihu?

"Ja sa európskej politike, aj všeobecne slovenskej venujem už dlhé roky. Či je to už písaním článkov, kde som písal v Európskych Novinách vyše sto článkov, no venujem sa tomu aj vo voľnom čase, sledovanie politiky mám ako hobby. Tak všetky informácie som zhrnul aj v tejto knihe pre mladých ľudí, lebo je to veľmi dôležité. Aj v mojom okolí som videl, že veľa ľudí nevie o EÚ skoro nič a hlavne mladí ľudia sa o to zaujímajú veľmi málo. Je to ale určené aj pre starších ľudí, ktorí chcú zistiť niečo nové o fungovaní, či o výhodách v členstve."

Kniha má 6 kapitol, pričom každá jedna skúma určitú oblasť Únie, aj postavenie Slovenska v nej. Ktorá z kapitol bola pre teba najnáročnejšia?

"Najnáročnejšia kapitola bola pre mňa osobne asi o tých menšinách. V nej sme sa chceli venovať menšinám, ktorí žijú v rámci celej Európy, do kopy sme sa snažili dať objektívne názory táborov, čiže zhodnotiť nielen pre, ale aj proti."

V knihe sa venuješ aj životnému prostrediu, ekológii a separovaniu, ako sa to premietlo, napríklad u vás doma?

"Funguje to aj u nás doma. Hoci to bol taký boj s rodičmi. Keď som knihu písal, tak som ju chcel aj praktizovať. Tak som to chcel uviesť tak, ako by som to ja vnímal. Napríklad, že ak teraz ja eliminujem plasty, tak ako toto ovplyvní môj život a aké následky to bude mať."

Kniha má aj vlastnú webstránku - eukniha.sk. Prezraď, akú kampaň v rámci toho spúšťaš?

"Ľudia v rámci tejto kampane môžu prispieť a pomôcť nám vo vydaní celej knihy, kde chceme vyzbierať určitú sumu, za ktorú by sa dalo vytlačiť pár kusov. Je tam aj kampaň, aj celý marketing."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy