Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Európa sa pripravuje na zimu a "nafukuje" zásoby plynu. Ako je na tom Slovensko?
Zdielať na

Európa sa pripravuje na zimu a "nafukuje" zásoby plynu. Ako je na tom Slovensko?

BRATISLAVA / Zásobníky plynu v Európe aj na Slovensku sú naplnené na prasknutie. Jednotlivé štáty a obchodníci s touto komoditou však hľadajú možnosti, ako si pred zimou zabezpečiť ešte komfortnejšie zásoby. Možností nie je veľa a tie, ktoré sa núkajú, sú spojené s dávkou veľkého rizika.

Európska únia si splnila domácu úlohu a zásobníky plynu naplnila oveľa skôr ako sa pôvodne čakalo. Slovensko by v tomto ohľade mohlo ísť vzorom. "My sme s našou kapacitou plní na 100 % a máme dostatok kapacity na zimu 2023/2024," vyjadril sa riaditeľ divízie obchodu SPP, Peter Kučera. "Plyn, ktorý tu v súčasnosti v zásobníkoch máme, by pokryl okolo 70 % ročnej spotreby plynu," dodal Radovan Potočár, šéfredaktor Energie-portal.sk. Keďže je ho v súčasnosti na trhu dosť a skladovacie kapacity v únii sa vyčerpali, obchodníci hľadajú nové možnosti uskladnenia tejto komodity. Jednou z nich je Ukrajina, ktorá by dokázala nafúknuť európske zásoby až o 10 %. "Aktívne ponúka kapacitu zhruba 10 miliárd metrov kubických," vysvetlil výkonný riaditeľ SPNZ Richard Kvasňovský. "Ukrajina disponuje veľkými zásobníkmi, ktoré sú iba sčasti využívané," priblížil Kučera.

​V súčasnosti však platí, že čo je doma, to sa počíta. SPP si preto túto alternatívu necháva ako možnosť do budúcnosti. Súvisia s tým totiž aj isté riziká, keďže krajina je stále vo vojnovom stave a stať sa môže čokoľvek. Napriek tomu, že dosiaľ neprišiel útok na plynárenskú infraštruktúru, priebeh vojny ukazuje, že nič nie je nemožné. V prípade tuhej zimy sa plyn späť do Európy nemusí dostať a ruské útoky by mohli poškodiť nadzemné potrubia. "Takéto zariadenia môžu byť jednoduchšie poškodené," uviedol Potočár. Tým by si však Moskva strelila vlastný gól, keďže stále posiela plynovodmi surovinu do Európy. Vďaka zásobníkom môže zároveň získať dodatočné peniaze do rozpočtu nielen Ukrajina, ale aj Slovensko, cez ktoré k nej od augusta prúdi plyn vo väčšom objeme. "Z hľadiska prepravy to môže byť istá malá kompenzácia za výpadok prepravy ruského plynu," skonštatoval Kvasňovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy