Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Schválenie rozpočtu Európskej únie bola dráma. Peniaze pôjdu aj na erasmus pre seniorov
Zdielať na

Schválenie rozpočtu Európskej únie bola dráma. Peniaze pôjdu aj na erasmus pre seniorov

ŠTRASBURG / Dráma do poslednej chvíle. Tak opisujú europoslanci vyjednávanie o rozpočte Európskej únie na budúci rok. Tentoraz má ísť oveľa viac peňazí na prevenciu zdravia, napríklad onkologických ochorení. Pre Slovensko by to mohlo byť významné, keďže patríme na chvost Európskej únie v prevencii proti rakovine. Okrem toho budú môcť ísť na výmenné študijné pobyty za európske peniaze už aj seniori.

Rozpočet európskej únie dostal zelenú na poslednú chvíľu. Doslova do poslednej minúty sa europoslanci naťahovali, kde uberú a na čo peniaze pridajú. "Vyjednávanie rozpočtu medzi členskými štátmi, komisiou a parlamentom bola pomaly už tradičná dráma do poslednej chvíle,” uviedol europoslanec Martin Hojsík.

Ak by ho neodklepli do polnoci, komisia by musela predložiť úplne nový a množstvo programov by sa v budúcom roku zastavilo. Nakoniec sa ale navyšuje, napríklad aj v prevencii zdravia. “Kľúčovým projektom, ktorý ja veľmi dúfam, že sa do neho začleníme je prevencia hlavne v oblasti rakoviny, Slovensko je absolútne na konci v prevencii onkologických ochorení,” reagovala európska poslankyňa Miriam Lexmann. “Bude teda záležať od schopnosti našej vlády na Slovensku či tieto financie dokáže využiť, pretože ide o horizontálne programy,” konštatoval europoslanec Robert Hajšel. To znamená, že slovenská vláda musí o peniaze požiadať cez národný projekt, dobre ho nastaviť, a komisia ho musí chváliť. Kritika ale prišla na celkové využívanie fondov, na čo upozorňuje aj európsky dvor audítorov. “Nemeriame dobre výsledky. Výsledky, ktoré sa dosahujú za tie peniaze, ktoré sa vyzbierajú od daňových poplatníkov,” vysvetlil europoslanec Eugen Jurzyca. “Prvýkrát pôjdu peniaze na erasmus nielen pre mladých, ale aj pre seniorov, ktorí študujú na univerzitách tretieho veku,” priblížil detaily rozpočtu Ivan Štefanec. Už na budúci rok si tak o plne hradený študijný pobyt v inej členskej krajine budú môcť požiadať aj seniori.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy