Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Europoslanec Bilčík bude najbližších päť rokov spravodajcom pre Srbsko
Zdielať na

Europoslanec Bilčík bude najbližších päť rokov spravodajcom pre Srbsko

BRUSEL / Slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu/EPP) sa stal novým stálym spravodajcom Európskeho parlamentu (EP) pre Srbsko. Informoval o tom agentúru SITA v tlačovej správe. Funkciu bude vykonávať päť rokov.

"O budúcnosť rozšírenia musíme bojovať oveľa aktívnejšie na všetkých úrovniach európskej politiky. Práve o to sa budem usilovať,“ povedal po svojom zvolení Bilčík. Prístupové rokovania so Srbskom vedie EÚ od roku 2014.

"Som pripravený spolupracovať so srbskými partnermi v ich reformnom úsilí, aby sme spoločne priblížili Belehrad k členstvu v Európskej únii,“ povedal vo svojom prejave. Pripomenul náročnosť prístupového procesu a reforiem, ktorými si prešlo Slovensko.

Minulý týždeň Európska rada zamietla začatie prístupových rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom. Proti bol francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý tvrdí, že sa EÚ musí najprv zreformovať a až potom sa môže rozširovať. To prekvapilo viaceré členské štáty vrátane Slovenska. Prezidentka Zuzana Čaputová aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák to označili za sklamanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy