Polojasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Stephen Clark, riaditeľ Generálneho Direktoriátu EP pre komunikáciu: Slováci sú z volieb unavení
Zdielať na

Stephen Clark, riaditeľ Generálneho Direktoriátu EP pre komunikáciu: Slováci sú z volieb unavení

​BRATISLAVA / Sú Slováci dostatočne aktívni v európskej politike? Prečo je volebná účasť dlhodobo nízka? Na otázky o dianí v Európe odpovedal Stephen Clark, riaditeľ Generálneho Direktoriátu Európskeho parlamentu pre komunikáciu.

​V stredu 13. októbra na cestu do Izraela bola vyslaná delegácia zo strany Európskej únie, konkrétne predsedkyňa Európskej komisie Ursula von der Layenová a Roberta Metsolová, predsedníčka Európskeho parlamentu. S akým odkazom idú do Izraela? 

Chcú v prvom rade podporiť Izrael. V Bruseli sú veľké obavy ohľadom situácie, ktorá je momentálne v Izraeli. Pani predsedníčku Metsolovú a von der Layenovú pozval predseda Izraelského parlamentu. Je to veľmi dôležité gesto pre podporu Izraela.

8. júna 2024 si Slováci budú voliť 15 zástupcov v Európskom parlamente. Nanešťastie, účasť v rámci volieb býva veľmi nízka. Čím si to vysvetľujete? Vidíte to tak aj v iných krajinách?

Áno, účasť na Slovensku bola naozaj naposledy najnižšia z celej z celej Európy. Sú aj krajiny, kde je povinné voliť. Slovensko má často aj iné voľby pred tými európskymi. To môže ovplyvniť účasť. Ľudia sú z toľkého volenia unavení. Myslím si, že ide o to, aby ľudia chápali, aké sú dôležité tieto voľby, a to sa pomaly už začína diať. Naposledy účasť bola o trochu vyššia a dúfam, že to bude trend, ktorý bude teraz pokračovať. My sa pozrieme na správy, keďže všetko, čo je v správach je európska téma. Témy ako vojna na Ukrajine, klimatické zmeny alebo otázky migrácie je potrebné riešiť na európskej úrovni. My by sme mali lepšie komunikovať, čo presne Európa robí a aký dopad má na ľudí, a to sa aj snažíme robiť.

Prikláňate sa k tomu, aby voľby boli povinné a účasť tak vyššia?

Osobne si to nemyslím, ale v niektorých krajinách je to povinné. Myslím si, že voliť je dôležitá časť toho byť občanom nejakej krajiny. Je potrebné sa zúčastniť. Posilní to demokraciu. Je dôležité voliť, pretože musíme podporovať náš demokratický systém.

Celý rozhovor nájdete vo videu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy