Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Europoslankyňa Miriam Lexmann: Aj pocit osamelosti sa môže podpísať pod radikalizáciou
Zdielať na

Europoslankyňa Miriam Lexmann: Aj pocit osamelosti sa môže podpísať pod radikalizáciou

BRATISLAVA / Europoslankyňa Miriam Lexmann nám v Ranných novinách TV JOJ porozprávala o tom, ako vystavovanie toxickému obsahu na internete deťom, môže súvisieť aj s vraždou na Zámockej.

Čo môže Európska únia urobiť pre to, aby bolo duševné zdravie detí viac chránené?

Nie je to iba radikalizácia ale je to aj ohrozenie duševného zdravia, čo spolu súvisí. Štatistiky ukazujú, že až 50% mladých ľudí do 30. rokov života pociťuje pocit osamelosti. Aj to sa môže podpísať pod radikalizáciou. Vstupovať musia hlavne rodičia a pedagógovia. Je potrebné aby sme mali viac psychológie, lebo aj tej nie je nedostatok. My v Európskej únii sme prijali zákon o digitálnych službách, ktorý určuje nejaké hranice toho, že akým spôsobom by sme mohli obmedziť práve nelegálny a toxický obsah. Aby sa tomu deti nevystavovali.

Za touto mladíckou nerozvážnosťou, ktorá je veľmi závažná, ktorá bola spomenutá aj pri extrémistovi Slovakbro, sú mŕtvi ľudia. Plánujete zaviesť nejaké riešenie, alebo pokutovanie?

Aj sloboda slova je inak uchopená v každom členskom štáte. Polícia má svoju platformu na európskej úrovni, ktorá funguje. Sú na to medzinárodné organizácie, ktoré sú na to aby sme takýto obsah čo najskôr zachytili. Aj vražda na Zámockej má súvis s tým, že deti majú k tomuto prístup. Ja sa snažím o to, aby Slovensko vstúpilo do platformy XXX, kde sa práve zachytáva zneužívanie detí online, aby sa našli a aby sme aj tieto deti chránili.

Povedzte nám viac o celoslovenskej odbornej konferencii Človek a umelá inteligencia s medzinárodnou účasťou.

Umelá inteligencia ovplyvní každú oblasť nášho života. To ako pracujeme a ako sa učíme. Práve preto je dôležité, aby sme viedli diskusiu v spoločnosti, aby nás táto umelá inteligencia ohrozila. Musí byť nasadzovaná etickým spôsobom. Treba povedať, že Slovensko je jedna z najmenej pripravených krajín z celej Európskej únie na zmenu v pracovnom trhu, ktorú spôsobí umelá inteligencia.

Viac sa dozviete v rozhovore.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy