Skoro jasno
15°
Bratislava
Europoslankyňa Nicholsonová chce klásť dôraz na sociálne témy. Cudzia jej nebude ani bezpečnosť cyklistov
Zdielať na

Europoslankyňa Nicholsonová chce klásť dôraz na sociálne témy. Cudzia jej nebude ani bezpečnosť cyklistov

BRATISLAVA / Z Bruselu si do Bratislavy odskočila europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá bude zároveň v Európskom parlamente predsedať vo Výbore pre zamestnanosť a sociálne veci. V histórii nášho členstva v Európskej únii sa Slovensku takmer nikdy nepodarilo obsadiť takú významnú pozíciu a v novom Európskom parlamente bude predsedať výboru ako jediná zo slovenských europoslancov.

Lucia Ďuriš Nicholsonová doslova vyfúkla významný post v Európskou parlamente poľskej expremiérke Beate Szydlo. Ide o miesto predsedkyne Výboru pre zamestnanosť a sociálne veci. "Ju vo výbore zablokovali, dvakrát sa pokúsila obhájiť túto funkciu, no neuspela. Kolegovia z ostatných frakcií povedali, že je pre nich neprijateľná, pretože vo vzťahu k Poľsku bol aktivovaný článok 7, ktorý spochybňuje to, či je alebo nie je Poľsko právny štát. Drvivá väčšina prešľapov, ktoré si Brusel všimol, sa udiali počas toho ako bola Szydlo premiérkou poľskej vlády. Počas sedení zaznelo moje meno, z viacerých frakcií, a tak sa to napokon stalo," uviedla Nicholsonová s tým, že svoju pozíciu berie zodpovedne. "Už v programe som avizovala, že sa chcem venovať sociálnej oblasti. Takže som rada, že mám túto pozíciu, lebo z nej dokážem oveľa viac ovplyvniť aj pokiaľ ide o Slovensko. Budem sa určite zaoberať tým, aby ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím neboli diskriminovaní," povedala Nicholsonová. 

Podľa europoslankyne by mala na diskrimináciu zdravotne znevýhodnených dohliadať aj Európska komisia. Plánuje preto búchať na dvere kompetentným orgánom a ministerstvám, ktoré majú v gescii práve sociálnu oblasť. "Budem sa ale venovať aj veciam ako je nariadenie o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia, na čom som už začala pracovať, pretože je to nariadenie, ktoré úplne rozdelilo členské štáty Európskej únie," dodala europoslankyňa.

Jednou z tém, na ktoré chce Lucia Ďuriš Nicholsonová dozrieť sú Slováci pracujúci v Rakúsku, pretože Rakúsko prikročilo k indexácii rodinných prídavkov. "To znamená, že vyplácajú menej peňazí rodinám, ktorých deti rodičov pracujúcich v Rakúsku žijú v inej krajine. Podľa názoru odborníkov je to v rozpore s právami Európskej únie. Komisia už začala v tejto veci konať. Teraz je to v gescii Súdneho dvora, no chcem na túto vec dozrieť," povedala europoslankyňa. 

​Bezpečnosť cyklistov

"Ako vášnivá cyklistka som zistila, že je veľmi nebezpečný šport, najmä pokiaľ ide o cesty. Ku kolíznym situáciám dochádza na slovenských rušných cestách najmä, keď šoféri pri predbiehaní nerešpektujú cyklistu. Aby som bola férová, musím povedať, že rôzni cyklisti nerešpektujú pravidlá cestnej premávky. Obrátila som sa už na Európsku komisiu , ktorá dbá na rozširovaní tohto ekologického spôsobu dopravy, no mal by byť aj bezpečný," uviedla Nicholsonová. Vo viacerých krajinách už zmenili cestný zákon pri predbiehaní cyklistu. Podľa slov europoslankyne, ktorá si jazdenie na bicykli vyskúšala vo viacerých štátoch Európskej únie, by sa cyklista na Slovensku mal cítiť rovnako bezpečne ako cyklista v Taliansku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy