Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Unikátne zábery medvedej rodiny, prechádzali cez rieku Váh
Zdielať na

VIDEO: Unikátne zábery medvedej rodiny, prechádzali cez rieku Váh

TATRY / Teraz vám ukážeme unikátne zábery medvedej rodinky, ktorá zrejme migrovala spod Západných Tatier pod Nízke Tatry. Podľa ochranárov ide o historickú migračnú trasu starú veľa rokov. Avšak teraz tú trasu pretínajú rôzne dopravné komunikácie a aj mierne zvýšený tok pod haťou nedávno postavenej vodnej elektrárne. Autorovi videa pri nakrúcaní nebolo všetko jedno, šelmy boli nebezpečne blízko.

"Bola to medvedica, mala tri mladé, srdce som v krku," povedal autor videa Pavel Kovacs.  Pán Pavel z Podturne ešte nikdy neurobil taký záber, aký môžete vidieť na videu. Najskôr totiž zbadal utekať diviaky a hneď vedel, že im je v pätách nejaká šelma. Neoľutoval, že mal so sebou mobil, pretože tak nakrútil unikátne video  - medvedicu s tromi, zrejme, tohtoročnými mláďatami. 

"Samozrejme je to šelma, mal som obavy, strach, snažil som sa ho nejakým spôsobom nevyrušiť," poznamenal Pavel. Pravdepodobne pred tým ako sa medvedia rodinka brodila, boli na kukurici.

"Pestujú sa v oblasti stredných hor plodiny ako kukurica, ktoré sa kedysi nepestovali. A nielen predátori si môžu dovoliť viac mladých, kedysi tri - štyri mláďatá u medveďa boli raritou," poznamenal  Rudolf Pado, predseda OZ Tatry. Podľa ochranárov tam medvedica cez Váh nešla náhodu. Išla po svojej historickej trase.

" Predtým, ako tam bola postavená malá vodná elektráreň, ktorá zhruba pred rokom bola uvedená do prevádzky,
bol to tradičný biotop medveďa hnedého a vydry, bola tam taká štrková lavica, cez ktorú spomaľova tok Váhu, voda pretekala plytkým a pomalým prúdom," opísal miesto Pado z OZ Tatry.  
Viac sa dozviete v reportáži vyššie..

Pozrite si reportáž o medveďovi, ktorý tancoval pri strome:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy