Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Gelničania tŕpnu po každej väčšej búrke. Vody im podmýva cestu, čakajú, kedy sa rozpadne
Zdielať na

Gelničania tŕpnu po každej väčšej búrke. Vody im podmýva cestu, čakajú, kedy sa rozpadne

GELNICA / Obyvatelia okresu Gelnica majú ešte v pamäti kritickú situáciu, keď bol pre havarijný stav uzavretý Ružínsky most. Teraz im hrozí niečo podobné. Rozpadáva sa totiž cesta na Folkmárskom kopci, ktorá je jedinou prijateľnou spojnicou regiónu s krajským mestom.

Na Folkmárskom kopci obyvatelia okresu Gelnica zažívajú menšie deja vú. Hrozí tu totiž rovnaká situácia ako v roku 2016, kedy im zavreli Ružínsky most a odrezali im tak jedinú možnú trasu do Košíc. Po každom silnom lejaku Gelničania tŕpnu. Nevedia, či sa po ceste druhej triedy ešte vôbec dostanú do práce či z nej. Podložie sa podmýva, cesta klesá. Oporný múr svahu je už roztrúsený. "Hnilecká dolina má povedzme nejakých 30 000 obyvateľov. Cestou ll/564 prechádzajú aj obyvatelia Hornádskej doliny, aj ľudia z Krompách, Spišských Vlách. Predsa ak majú ísť do Košíc, nepôjdu cez Prešov, to je obchádzka," povedal Igor Petrík, starosta obce Margecany a predseda dopravnej komisie Košického samosprávneho kraja. 

O probléme vie už aj košický župan. Podľa neho sa oprava už mala začať. Problém však nastal s dodávateľom, ktorý odstúpil od zmluvy. "Musel skonštatovať, že takým spôsobom ako to bolo navrhnuté, sa nedá zrekonštruovať Gregorov prameň. Čiže prebiehala aj niekoľkomesačná naťahovačka aj so statikmi, ako sa to dá, ako by sa to malo," povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.  Kým úrad košického župana hľadá nového dodávateľa a pripravuje verejné obstarávanie, dopravná komisia úradu bije na poplach. Do rekonštrukcie sa musí zastaviť aspoň rozpad cesty.

"Aby sme zrazu nedostali na stôl informáciu, že Hnilecká dolina je odrezaná. Tu si nevieme predstaviť nijakú reálnu obchádzku," dodal Petrík. Podľa Trnku ale zatiaľ netreba panikáriť. "Nevyzerá to tak, žeby sme museli nejakú náhradnú obchádzkovú trasu riešiť," uviedol. To tvrdí župan, ktorý služobne cestuje do okolia Spišskej Novej Vsi cez Prešov. Podľa neho by úsek cesty pri Gregorovom prameni mal byť hotový do konca roka.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy