Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Europoslanec Šimečka: Putin nás chce uzáverou plynu prinútiť ustúpiť a pustiť Ukrajincov k vode
Zdielať na

Europoslanec Šimečka: Putin nás chce uzáverou plynu prinútiť ustúpiť a pustiť Ukrajincov k vode

BRATISLAVA / Ruská vojna na Ukrajine trvá už takmer polroka a to má veľký dopad na Európu a Európsku úniu, vrátane Slovenska a jej obyvateľov. Rusko uťahuje kohútiky svojich plynovodov a Európsku úniu dostáva pod tlak. Čo môžeme od prezidenta Putina a Ruska v najbližšom čase očakávať? Na čo sa majú krajiny Európskej únie pripraviť? To sú otázky, na ktoré v Ranných novinách TV JOJ odpovedal podpredsedu Európskeho parlamentu, Michal Šimečka.

Europoslanec Michal Šimečka sa v Ranných novinách TV JOJ vyjadril, že v najbližšom čase sa situácia spojená s vojnou na Ukrajine pravdepodobne nezlepší. "Trvá to už polroka a Rusku sa nepodarilo zlomiť odpor Ukrajiny. Ruský prezident Putin je pod tlakom, keďže si predstavoval, že jeho krajina zvíťazí za pár dní. Vidí aj podporu a pomoc od krajín Ukrajine, chce našu vôľu zlomiť. Jeho posledná karta je ropa a plyn," vysvetlil europoslanec.

Podľa Šimečku sa dalo očakávať, že bude ruský prezident zneužívať obchodné vzťahy týkajúce sa najmä plynu. "Chce nás prinútiť ustúpiť a pustiť Ukrajincov k vode. Treba sa pripraviť pred zimou aj na tú možnosť, že ruský prezident úplne zastaví tok plynu do Európskej únie," vyjadril sa Šimečka. Ďalej ale uviedol, že Európska únia s tým ráta a pripravuje sa na to, aby to zvládla. 

Aj zastavenie víz občanom Ruska je aktuálne horúcou diskutovanou témou v Európskej únii. Ako prví zastavili vydávanie víz u našich susedov v Česku, kam nemôže prísť takmer žiadny Rus, pričom tento plošný zákaz platí už takmer od začiatku vojny. Obdobné opatrenia už postupne zaviedli v Belgicku, Holandsku, Poľsku a pobaltských krajinách. Teraz sa hovorí, že by sa mal zaviesť celoeurópsky zákaz víz pre Rusov.

O zrušení turistických víz pre občanov začali hovoriť aj premiérky Fínska a Dánska. Naopak nemecký kancelár, Olaf Scholz, vystupuje proti tomuto návrhu. "Nemali by sme uplatňovať princíp kolektívnej viny a trestať všetkých Rusov. No o niečo viac rozumiem premiérkam Estónska a Fínska, ktoré vravia, že vstup do Európskej únie nie je právo, ale výsada. Nemyslím si, že plošný zákaz vydávania víz úplne pre všetkých je správna cesta. Ale obmedzenie turistických víz, kde sa jedná často o najbohatších Rusov, ktorí môžu aj pracovať pre štát, tam by som to obmedzil," uviedol europoslanec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy