Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Európska únia mení rozpočet. Viac peňazí pôjde aj do bezpečnosti
Zdielať na

Európska únia mení rozpočet. Viac peňazí pôjde aj do bezpečnosti

ŠTRASBURG / Európsky parlament mení rozpočet Európskej únie na budúci rok. Dôvodom je ruská agresia na Ukrajine. Oveľa viac peňazí plánuje investovať práve do bezpečnosti. Obrovský balík peňazí zhltne aj pomoc určená na obnovu Ukrajiny. Europoslanci tiež odhlasovali posilnenie kritickej infraštruktúry v Európskej únii. To znamená, že v prípade výpadkov energií si budú krajiny môcť rýchlo navzájom posielať to, čo im chýba.

Aj keď sa štandardne Európsky rozpočet dohaduje v rámci sedem ročného finančného rámca, ten budúcoročný rozpočet bude mimoriadne iný. Europarlament chce naliať peniaze do spoločnej obrany. "Potrebujeme urobiť mnohé podstatné zmeny. Situácia v Európe sa výrazne zmenila,“ konštatoval europoslanec Vladimír Bilčík. "Treba investovať aj do obranyschopnosti Európskej únie a NATO," reagoval europoslanec Eugen Jurzyca. Rozpočet, ktorý už podpísala šéfka Európskeho parlamentu je vyšší o jednu miliardu eur oproti pôvodnému plánu. A so zmenami v rozpočte súvisí aj posilnenie kritickej infraštruktúry v Únii. "Sme v Európe tak prepojení, že útok na napríklad vodnú elektráreň môže ochromiť či už jednotný trh, alebo fungovanie ekonomiky spoločnosti v celej Európe," vyjadril sa Michal Šimečka, podpredseda európskeho parlamentu.

"Ide samozrejme aj o zvyšovanie pripravenosti Európskej únie čeliť energetickej kríze a vysokým cenám energií,“ uviedol europoslanec Robert Hajšel. Humanitárna pomoc získala viac o 150 miliónov, na azyl a migráciu pôjde viac o 36 miliónov a vojenskej mobilite sa pridá 60 miliónov eur. Špeciálny balík sa vyčleňuje na výrobu tovaru, ktorý sa takmer výhradne dováža. "Naša závislosť od Číny pri výrobe zdravotníckeho materiálu, liekov, je veľmi vysoká a Čína to dokáže zneužívať,“ vyjadrila sa europoslankyňa Miriam Lexmann.

Rozpočet sa mení aj kvôli možnosti viac pomáhať Ukrajine. Od začiatku vojny sme jej poskytli takmer 20 miliárd EUR. A pomáhať jej chceme ešte viac. "Zmena, ktorá je tam, je samozrejme pomoc ťažko skúšanej Ukrajine,“ doplnil europoslanec Ivan Štefanec. "Európska únia musí nájsť zdroje vo svojom rozpočte, aby štátny systém na Ukrajine nezlyhal," uzavrel europoslanec Peter Pollák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy