Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Výhody EÚ berieme ako samozrejmosť. Prieskum ukázal aj to, nakoľko dôverujeme jej inštitúciám
Zdielať na

Výhody EÚ berieme ako samozrejmosť. Prieskum ukázal aj to, nakoľko dôverujeme jej inštitúciám

BRATISLAVA / Európskej únii dôveruje nadpolovičná väčšina Slovákov, no aj napriek tomu výhody nášho členstva mnohí z nás už vlastne ani nevnímajú. Vyplýva to z výsledkov najnovšieho prieskumu verejnej mienky, Eurobarometer, ktorý pre Európsku komisiu vypracovala agentúra Focus na vzorke 1013 ľudí. Otázky boli zamerané na to, ako sa ľudia pozerajú na život v únii, či ako vnímajú aktuálnu situáciu na Slovensku.

Slováci sú vlastne pozitívne naladení euroľudia, a pritom o tom ani nevedia. Radi využívajú výhody z členstva v únii a to najmä cestovanie, eurofondy, možnosť pracovať v únii, či platenie eurom. Čo je však horšie, berú to ako samozrejmosť. "Práve generácia dnešných dvadsiatnikov už mnoho vecí považuje za samozrejmé a sú to ľudia, ktorí vlastne išli na ZŠ keď už sme boli v EÚ. To znamená, že ani iné ako členstvo v EÚ nepoznajú, a teda považujú tieto veci za úplne samozrejmé," uviedol Pavol Baboš, analytik, Filozofická fakulta Univerzity komenského. 

Okrem toho si nie vždy spoja veci dokopy. Napríklad, že okrem cestovania môžu volať z dovolenky v Chorvátsku, alebo z práce v Rakúsku ako z vedľajšej dediny. Teda v rámci bezplatného roamingu. "To, čo sa tak často používa ako argument pre úniu, tak sa ukázalo, že keď ľudia majú spontánne povedať, tak rozhodne nie je to vždy to prvé, čo ich napadne," povedal Ladislav Miko, vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Brusel sa nepozrel len na náš vzťah k únii, ale aj k našim vlastným inštitúciám. A tu už vidieť, že minulý rok bola naša dôvera ako na húsenkovej dráhe. Podľa prieskumu vražda Jána a Martiny výrazne ovplyvnila dôveru ľudí v národné inštitúcie a políciu. Na jar minulého roka, tesne po vražde novinára nedôverovalo polícii 55 percent a našej vláde až 72 percent ľudí. O pol roka neskôr však už bol postoj ľudí k týmto inštitúciám a hlavne polícii optimistickejší. "Jesenná vlna, kde je zber údajov niekedy v novembri, už mohla byť ovplyvnená výsledkami vyšetrovania a výsledkami, ktoré polícia má a tým pádom sa tá dôvera opäť dvihla," informoval analytik Pavol Baboš, filozofická fakulta UK. 

Prieskum naznačil aj to, že tohtoročná účasť vo voľbách do európskeho parlamentu, by v porovnaní s tými poslednými mala byť viac ako dvojnásobná. "27 percent ja čítam ako 13,5 percenta, lebo ja to vidím tak, že vždy, keď máme tieto prieskumy, tak, nakoniec to je približne polovica. Takže, keby tam bolo teraz 40 tak už by som veril, že príde 20 percent voliť. Takže budeme pracovať na tom, aby to rástlo ďalej," dodal Ladislav Miko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy