Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Európska Únia chce zakázať používanie kotlov na zemný plyn
Zdielať na

Európska Únia chce zakázať používanie kotlov na zemný plyn

EURÓPSKA ÚNIA / Európska únia chce v rámci znižovania emisií skleníkových plynov do roku 2040 zakázať používanie všetkých kotlov na zemný plyn. Pre Slovensko to však nie je dobrá správa, pretože až 800-tisíc domácností v súčasnosti používa na vykurovanie práve plyn.

Budovy v Európskej únii tvoria tretinu emisií skleníkových plynov. V rámci plnenia zelených cieľov si preto Brusel posvietil najmä na vykurovanie fosílnymi palivami. "To, že vyradíme plynové kotly z prevádzky do roku 2040 prispeje práve k tomu, aby sme produkovali menej skleníkových plynov a šetrili aj energiu," priblížila Ingrid Ludviková zo zastúpenia Európskej Komisie na Slovensku. 

Je na nás, ako smernicu zahrnieme do zákona

No keďže nejde o nariadenie, ale iba o smernicu, je na jednotlivých štátoch, ako ju zahrnú do svojich zákonov. Apel šéfa ZMOSu je preto na mieste. "Aby sme v budúcnosti neprijali opatrenia, ktoré budú znamenať to, že budeme pápažskejší ako pápež a budeme ubližovať sami sebe a vlastným občanom," povedal Jozef Božík, predseda ZMOS. 

V súčasnosti pochádza zo zemného plynu viac ako polovica tepla dodávaného do sústav centrálneho zásobovania teplom. "Zároveň plynové kotly sú najbežnejším spôsobom aj individuálneho vykurovania v rodinných domoch alebo bytoch," ozrejmil Radovan Potočár, šéfredaktor energie-portal.sk.

Nový prístup k vykurovaniu by bola pre nás veľká výzva. "My nie sme bohatá krajina, ktorá by si mohla dovoliť platiť obrovské sumy na dekarbonizáciu vykurovania, ktoré mimochodom predstavuje len 6,9 % na celkových slovenských emisiách," uviedol Martin Hollý, viceprezident SPNZ.

Namiesto plynových kotlov existuje plán B

Rok 2040 je však ďaleko a už teraz sa nahlas hovorí, že s príchodom nového osadenstva Európskeho parlamentu môže prísť k revízii viacerých cieľov. "Lebo v štátoch ako je Slovensko, Bulharsko alebo Rumunsko, si neviem predstaviť, že by sme sa vzdali do roku 2040 plynových kotlov bez toho, aby sme vedeli nainštalovať tepelné čerpadlá do všetkých domov," povedal europoslanec Róbert Hajšel.

V strednodobom horizonte tak bude pre nás naďalej zemný plyn nevyhnutnosť, avšak s novými kondenzačnými kotlami. V tom dlhodobom sa však už pracuje na ozeleňovaní plynov. "Hovoríme o integrácii takzvaných zelených plynov do siete, či už biomentánu alebo vodíka," dodal Hollý. Tento prechod by mali zvládnuť už aj dnešné technológie. "Moderné kondenzačné kotly, ktoré sú dnes v ponuke, rátajú aj so spaľovaním vodíka," doplnil Potočár. Jeho využívanie vo veľkom je však nateraz hudba budúcnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy